logo F1online.skF1online.sk

Brown ľutuje, že „svojmu priateľovi Alonsovi“ neposkytol konkurencieschopné auto

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Zak Brown zohral v kariére Fernanda Alonsa dôležitú úlohu, ale rozhodne nie takú dôležitú, ako by si prial. Keď sa americký biznismen postavil do čela McLarenu, mal v tíme veľkú zbraň v podobe dvojnásobného majstra sveta. Ten však, ako to už býva, bol opäť v zlom čase na zlom mieste, čo Browna aj po rokoch mrzí.

Dnes je stajňa z Wokingu postrachom a pravdepodobne disponuje najrýchlejším autom na štartovom rošte. Presne takto vyzerala budúcnosť v hlave Fernanda Alonsa, keď v roku 2015 prichádzal do McLarenu. Zažil tu však štyri neúspešné roky a aj keď sa s Brownom všemožne rozptyľovali – Američan mu otvoril cestu na Indy 500 aj do Daytony –, nemohli zakryť skutočnosť, že McLaren nie je ani trochu úspešný.

Keď dostal Brown od televízie DAZN otázku, kto je najkomplexnejší pretekár na svete, odpovedal: „Ak si zo samozrejmých dôvodov odmyslím Landa Norrisa a Oscara Piastriho, povedal by som, že Fernando Alonso je najvýnimočnejší talent. Stále s ním mám výnimočný vzťah.“

Je mu teda ľúto, že ich krátka spolupráca bola neúspešná. „Je škoda, že sme mu nedokázali poskytnúť lepšie auto, keď jazdil za náš tím. Sledovať ho počas pretekov je zážitok. Je veľmi chytrý. Pri pohľade na úroveň, na ktorej jazdí aj dnes a v tomto veku… Je skrátka skvelý a považujem ho tiež za svojho dobrého priateľa,“ povedal s hrdosťou Brown.

Keď Zak hovorí o schopnostiach španielskeho matadora, tak nešetrí superlatívmi. Aj napriek postupujúcemu veku ukazuje Alonso nevídanú úroveň a práve tú kalifornský rodák vyzdvihol. „Dokázať niečo také určite nie je jednoduché, ale vidíte to aj v iných športoch. Ukazujú to však výhradne legendy,“ vyhlásil Brown.

„Majú pracovnú morálku ako nikto iný, dokážu sa sústrediť a nastaviť si myseľ. Fernando je v tomto smere neskutočný. Poznám ho veľmi dobre a okrem pretekania ho nezaujíma nič iné. O niektorých starších chlapcoch sa hovorí, že pre ďalšie záujmy schádzajú z cesty a sústredia sa na veci mimo sveta motoršportu. Fernanda však zaujíma len pretekanie,“ vyhlásil šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia