logo F1online.skF1online.sk

Občas sa sám seba pýtam, ako dlho ešte dokážem pokračovať, priznáva Hamilton

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2024

Lewis Hamilton bude vo Formule 1 pokračovať aj po štyridsiatke. Aj keď si to v minulosti vraj nevedel predstaviť – o dvanásť rokov mladší Max Verstappen si to dnes taktiež nevie predstaviť –, v súčasnosti chce pokračovať čo najdlhšie a nechce odchádzať s pocitom, že si mohol užiť kariéru a jazdiť ďalších pár rokov. Nová zmluva s Ferrari je podpísaná a teraz sa sedemnásobný šampión musí uistiť, že zostane na vrchole čo najdlhšie.

Lewis oslávi v januári štyridsiatku a začne úplne novú kapitolu svojej kariéry. V zime podpísal dvojročnú zmluvu s Ferrari, ktorá bola jednoznačným stanoviskom. Pilot Mercedesu nemieni ukončiť kariéru a chce pomyselný pohár naplniť až po okraj. Je však jasné, že každý jazdec skôr či neskôr skončí.

Má britský šampión nejaký časový rámec, ako dlho bude ešte pokračovať v kariére? „Určite mám,“ odpovedal Hamilton pre Esquire. „Sú dní, keď si hovorím: ‚Sakra, neviem, ako dlho ešte vydržím.‘ Sú dni, keď by som si najradšej doprial prestávku, pretože v tomto športe nemáte takú pauzu ako inde.”

„Končíte v podstate až niekedy neskoro v decembri a potom v januári sa už naplno vraciate do tréningového procesu a makáte dvakrát denne. Prirátajte k tomu niekoľko hodín terapie, ktorá je toho taktiež súčasťou. Naozaj teda nemáte veľké prestávky. Od februára do decembra makáte naplno,“ vysvetlil Hamilton.

Život pilota Formuly 1 okrem toho sprevádza množstvo ďalších povinností. Lewis si za tie roky vybudoval aj vlastné záujmy a je dôležité, aby všetko bežalo hladko a harmonicky. Rovnováha je dôležitá a presne na to si sedemnásobný šampión dáva pozor. „V duchu mám plán, ako dlho by som to ešte chcel natiahnuť. Musím si len určiť stratégiu a postupnosť,“ povedal Hamilton.

„Príde deň, keď už do toho nebudem dávať všetko a prestanem to milovať? Dúfam, že tá chvíľa nikdy nenastane; dúfam, že nikdy nestratím lásku k tomuto športu. Bude mi však jasné, keď príde čas skončiť,“ ubezpečuje sedemnásobný majster sveta.

Ten sa s myšlienkou na koniec kariéry v minulosti pohrával niekoľkokrát. Z dnešného pohľadu to však pôsobí ako stratégia na zvýšenie ceny. Málokto pochybuje o Lewisovej motivácii, odhodlaní a rýchlosti. „Chcem sa uistiť, že z toho vyťažím maximum a zároveň si naplno užijem šport, v ktorom pôsobím celý život,“ pokračuje Hamilton.

„Veľa jazdcov ukončilo kariéru priskoro. Mnohí z nich mi povedali, že by si priali, keby pokračovali ešte aspoň rok alebo dva. Hovoria mi, aby som pokračoval tak dlho, ako budem môcť. Ja však nechcem pokračovať, keď nebudem dostatočne dobrý. Je to o tom, ako dlho sa vám ešte chce trénovať. Keď máte dvadsaťdva rokov, je také ľahké cvičiť a dostať sa do formy,“ hovorí pilot Mercedesu.

„Nepotrebovali ste žiadnu regeneráciu a nemali ste nič iné na práci, žiadny stres, žiadna zodpovednosť, len vyjsť na trať a trafiť terč. Dnes sa pýtam sám seba, ako zostanem vo forme, čo všetko musím urobiť, aby som dokázal konkurovať dvadsaťročným chlapcom,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia