logo F1online.skF1online.sk

Clarkson: Verstappen sa môže pripraviť o titul len tvrdohlavými útokmi na víťazstvá

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

V histórii Formuly 1 sa ešte nikdy nikomu nepodarilo zmazať 78-bodový náskok v boji o titul. Max Verstappen má tak všetko vo svojich rukách a zdá sa, že o štvrté majstrovské oslavy by ho mohlo pripraviť už len veľké nešťastie. Alebo vlastné chyby, keby mal zrazu veľké oči, myslí si Tom Clarkson.

V ére súčasného bodovacieho systému je práve Max Verstappen jazdcom, ktorý dokázal zvrátiť najmenej priaznivý stav v šampionáte. V roku 2022 strácal na lídra Charlesa Leclerca už 46 bodov, no i napriek tomu vyhral titul.

Na druhej strane však mal pred sebou ešte takmer celý ročník — 19 pretekov. Sebastian Vettel to v sezóne 2010 nemal také jednoduché; 44-bodové manko musel zmazať v priebehu šiestich veľkých cien.

Ak by sme aj ostatné ročníky F1 prepočítali podľa súčasného bodovacieho systému (bez najrýchlejších kôl), rekord by držal James Hunt, ktorý v sezóne 1976 najmä vďaka Laudovej nehode stiahol 98-bodové manko. Druhú priečku v tejto štatistike drží Kimi Räikkönen a jeho 72 bodov v sezóne 2007.

Max Verstappen v tejto chvíli ešte nemá nič garantované a z matematického hľadiska mu nebude stačiť ani zbierať samé druhé miesta. V realite to však bude viac ako dosť, keďže jeho súperi si budú brať body navzájom a je prakticky isté, že jeden pilot nevyhrá všetkých desať veľkých cien.

Podľa dvorného novinára F1 a moderátora tlačových konferencií Toma Clarksona Verstappen nie je ďaleko od titulu, ak bude jazdiť umne. “Musí zbierať piate miesta, ak jeho monopost nebude mať na viac, namiesto toho, aby sa snažil vynútiť si niečo, čo by mohlo viesť k nehode s iným monopostom alebo by mohlo spôsobiť jeho hodiny.”

“Keď nemá výkonnosť, musí brať to, čo sa mu naskytne a čo bude na stole. To by mohol byť prípad Singapuru. Tento okruh zvýraznil nedostatky monopostu. Ak sa to zopakuje aj tento rok, bude sa musieť skrátka ukázať na trati a získať, čo sa bude dať,” zamyslel sa britský reportér. “Ak to bude robiť, tento šampionát vyhrá.”

O titul sa vraj môže pripraviť v podstate len sám, ak bude tvrdohlavo útočiť na víťazstvá, aj keď by bolo rozumnejšie myslieť na titul. “Ak zakaždým bude útočiť na víťazstvo, aj keď na to nebude mať, a bude to viesť ku kolízii s iným autom, tak tento šampionát nevyhrá.”

Už čoskoro dostaneme čiastočnú odpoveď na otázku, ako bude vyzerať zvyšok sezóny. Pred nami je totiž preteková dvojička. Clarkson predpovedá, že Red Bullu sa nepodarí opätovne naštartovať svoju dominanciu.

“Verstappen na nasledujúcich desiatich veľkých cenách nezíska najviac bodov zo všetkých,” predikuje Clarkson. “Myslím si, že to bude niektorý pilot Mercedesu alebo McLarenu. Bude však musieť spraviť dostatočne veľa na to, aby vyhral šampionát. Nevyhral už štyri preteky, ale konzistentnými dojazdmi do cieľa na bodoch navýšil svoj náskok. To je všetko, čo potrebuje robiť.”

Súvisiace články

Diskusia