logo F1online.skF1online.sk

Brad Pitt svojou jazdou ohromil aj Hamiltona: Má to vo svojej DNA

Natáčanie filmu Apex s Bradom Pittom v Budapešti
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

S pripravovaným filmom o F1 sa spája aj jedna zaujímavosť: Aj keď počas jazdy pilotom do tváre nevidno a za hercov by mohli zaskakovať profesionálni piloti, Brad Pitt a Damson Idris jazdia v monoposte sami. Lewis Hamilton prezradil, ako sa Pittovi darí za volantom.

Natáčanie nového filmu pomaly smeruje na cieľovú rovinku. Na zostávajúcich veľkých cenách sa ešte tím Apex GP objaví, no cez zimu a na jar sa bude pracovať už na postprodukcii, aby v júni 2025 snímka mohla zamieriť do kín.

Prípravy však boli oveľa dlhšie a ako pred pár týždňami prezradil producent Joseph Kosinski, zahŕňali aj intenzívny jazdecký tréning, aby boli hlavné postavy pripravené na jazdu v upravenom monoposte Formuly 2.

Magazín Esquire vyspovedal Lewisa Hamiltona o tom, ako prebieha natáčanie, ale aj o jazde Brada Pitta. Sedemnásobný šampión vystrúhal slávnemu hercovi poklonu. Jeho jazdu si preveril na vlastné oči. “Šli sme na trať v Los Angeles. Vytiahol som ho na ňu, sadol som si do sedadla spolujazdca a on jazdil,” prezradil jeden z producentov filmu.

“Keď som bol mladší, zvykol som byť jazdeckým koučom. Popri pretekaní som si takto privyrábal. Sedel som v aute s toľkými nepretekármi, že to ani nezrátam,” pokračoval 39-ročný Brit, ktorý s toľkými skúsenosťami už vie odhadnúť, kto sedí vedľa neho za volantom. “Okamžite tak viete rozpoznať dobrých jazdcov od zlých.”

Brad Pitt vraj patrí k tým talentovaným. “On na to okamžite šliapal a videli ste, že to v sebe má. Má to vo svojej DNA, len to nemal možnosť vycibriť ako my. Má však veľký potenciál.”

Lewis Hamilton aj preto očakáva, že Pitt by mohol ako pilot pôsobiť autenticky. “Áno, ale chce to čas. V konečnom dôsledku príbeh päťdesiatnika, ktorý by začal sezónu a bojoval proti mladíkom, nie je samozrejmosť. Debatovali sme však o tom: Ako by ste k tomu pristúpili? Ako intenzívne by musel trénovať, aby sa mohol vrátiť, bojovať a rovnako rýchlo reagovať? Zachádzali sme do detailov.”

Pri výrobe filmu sa zachádza do detailov aj v iných veciach. Lewis Hamilton ako jeden z producentov má pomôcť odstrániť prípadné chyby v scenári, aby sa v júni budúceho roka ani najskalnejší fanúšikovia efjednotky nechytali za hlavy podobne, ako pri dávnom filmovom počine so Silvesterom Stalloneom.

Hamilton tak pri čítaní scenára mal za úlohu poukázať na “hlúposti”, ktoré vo Formule 1 nemajú byť. “Boli to veci k pretekovým scenárom alebo technický žargón, ktorý používajú inžinieri. Týkalo sa to však najmä pretekových scenárov, sekvencií medzi predbiehacími manévrami, zastávok, stratégií a podobných vecí. Mohla sa objaviť nehoda, po ktorej auto trafilo múr, prevrátilo sa, dopadlo naspäť na kolesá a ďalej pokračovalo v jazde. Takéto veci sa vo Formule 1 nedejú.”

Po kontrole sa tak musel scenár upravovať, hoci množstvo vecí v ňom bolo správnych. “Ehren [Kruger] spravil obrovskú rešerš, pozrel si množstvo pretekov, na kopu z nich aj sám išiel, a potom napísal scenár. Potom sme si k nemu sadli a bavili sme sa, o čom je vlastne pretekanie. Keď dopísal scenár, sadol som si s ním k tomu a keď sa objavili veci, ktoré nevyzerali skutočné a nie sú v F1, tak som mu povedal, že je to blbosť. Snažili sme sa to spraviť čím autentickejšie.”

“Zároveň som založil produkčnú spoločnosť, takže som producent spolu s týmito chlapcami,” pochválil sa rodák zo Stevenage, ktorý mohol hovoriť aj do iných vecí. “Mal som možnosť sa zapojiť do všetkých oblastí, takže som mohol dozrieť na to, aby bola v obsadení diverzita, aby sme pri zastávkach mali ženu, čo sa v skutočnosti na trati nikdy nestalo.”

“Chcel som, aby na filme pracoval Hans Zimmer, nuž máme Hansa Zimmera. Joe [Kosinski] bol úžasný v tom, že ma do všetkého zahrnul,” povedal spokojný Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia