logo F1online.skF1online.sk

De Meo vraj nepočúval Briatoreho, tak sa tím ocitol “v totálnych sračkách”

Flavio Briatore
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala18. 8. 2024

V Alpine veria, že Flavio Briatore vráti utrápený formulový tím na správnu koľaj. Bude však musieť napraviť celý rad chýb, ktorých sa dopúšťali predchádzajúce vedenia stajne. Nemuselo k tomu však vôbec dôjsť, keby vraj generálny riaditeľ Renaultu Luca de Meo počúvol už úplne prvé rady Flavia Briatoreho.

Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia. Alpine po prvej polovici sezóny sa v takej situácii skutočne ocitol. Napraviť to má Briatore, ktorý o svojom návrate hovoril v podcaste Formula for Success z dielne Eddieho Jordana a Davida Coultharda.

Flavio Briatore prezradil, že o návrat ho požiadal sám de Meo, keď si uvedomil, že jeho tím je v obrovských problémoch. “Lucu de Mea poznám už spred obdobia, keď prišiel do Renaultu. Keď však prišiel, dal som mu pár rád: Formula 1 je tvrdý biznis. Máš okolo seba ľudí, ktorí nie sú takí dobrí. On nepočúval, vôbec nepočúval.”

Nakoniec Alpine striedal jednu osobnosť za druhou. Týkalo sa to šéfov tímu, poradcov, technických riaditeľov aj dôležitých inžinierov. Tento mlynček na mäso sa dodnes nezastavil, čo de Mea prinútilo siahnuť po inom riešení.

“Po troch rokoch mi teda zavolal, stretli sme sa a hovorí: ‘S týmto tímom sme v totálnych sračkách,'” spomína Briatore na pamätný telefonát. “Povedal som teda Lucovi: Luca, Formula 1 je iný biznis. Vo Formule 1 potrebujete niekoho, kto bude tímu zaviazaný. Nemôže to byť korporát a nemôže to byť o byrokracii, ale tímovom duchu a podobne.”

“Jedného dňa sme sa rozprávali a spýtal sa: ‘Prečo sa nevrátiš a nepomôžeš mi?’ Toto rozbehlo rozhovory s Lucom. Poznám tím, poznám továreň, poznám všetko, tak som mu povedal: Prečo nie? Musím sa však celkom inak zorganizovať, pretože nechcem chodiť na všetky preteky. Nechcem žiť v Anglicku, tak možno na jeden deň [do týždňa]…” predstavoval generálnemu riaditeľovi svoje požiadavky.

Obe strany nakoniec našli spoločnú reč a dnes je z Flavia Briatoreho poradca Lucu de Mea. “Stala sa z toho realita, bol to môj starý tím. S touto stajňou sme vyhrali sedem titulov. Je to nová výzva, je to nová motivácia. Ja som veľmi rád, že som späť.”

Briatore už podnikol aj prvé kroky angažovaním Olivera Oakesa z juniorského tímu Hitech. “Máme nového šéfa tímu. Je tu Luca, som tu ja a Oliver je šéfom tímu. Takto pracujeme,” vyhlásil s prísľubom, že “do dvoch rokov” sa Alpine objaví na pódiu.

Súvisiace články

Diskusia