logo F1online.skF1online.sk

Všetky naše oddelenia sú na majstrovskej úrovni, hovorí Brown

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

McLaren vstupuje do jesennej časti sezóny plný odhodlania strhnúť boj o titul v Pohári konštruktérov na svoju stranu. Treba však povedať, že stajňa z Wokingu už dávno mohla viesť tímový šampionát, nebyť množstva chýb. Tím už dokázal, že vie postaviť superrýchle auto, ale teraz ho potrebuje doviesť do cieľa na prvom mieste bez veľkej drámy.

Postaviť najrýchlejšie auto je pravdepodobne najťažšia úloha, potrebujete ľudí, zázemie a zdroje. Keď sa vám to podarí, príde na rad osvojovanie si víťaznej mentality, zachovanie pokoja vo vyhrotených situáciách a chladnokrvné doručovanie výsledkov. Toto sa McLaren v súčasnosti stále len učí.

„Všetko do seba zapadá,“ vyhlásil generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown v rozhovore pre portál Motorsport.com. „Od našich akcionárov sme dostali veľké investície, máme skvelých jazdcov, náš technický tím má potrebné zdroje, máme vedenie, fanúšikovskú základňu a portfólio partnerov. Andrea rád používa výraz ‚majstrovský materiál‘ a rád by som si myslel, že všetky naše oddelenia, ktoré priamo či nepriamo súvisia s výkonnosťou, sú na majstrovskej úrovni.“

Tieto slová potvrdzujú aj výkony na trati, ale už menej výsledky. Aj keď mal McLaren v posledných mesiacoch auto schopné ašpirovať na víťazstvo, častokrát mu uniklo pre prevádzkové prešľapy. McLaren sa musí naučiť vyhrávať a minimalizovať chyby.

„Nastavenie sa zmenilo, ale dôvodom je zbierka druhých miest v čase, keď sme okúsili chuť víťazstva,“ odpovedal Brown na otázku, či sa zmenilo mentálne nastavenie tímu po dvoch tohtoročných víťazstvách. „Druhé miesto je určite skvelý výsledok, oslavujeme každé pódium, pretože je to veľký úspech – neberieme ho ako samozrejmosť. Chceme však vyhrať a vieme, že máme šancu vyhrať.“

„Keď teda skončíme na druhom mieste so sekundovou alebo polsekundovou stratou, ako už niekoľkokrát v tejto sezóne, je to trochu iný pocit ako pred pár rokmi, keď sme sa ešte len vracali do boja o pódiá,” povedal Brown.

Ten nijak neskrýva, že McLaren sa v tomto roku dopustil chýb. Pripisuje to neskúsenosti, čo nie je nepresné, ale na to sa jeho tím nebude môcť odvolávať donekonečna. „Myslím si, že niektoré z našich tohtoročných chýb spôsobila mladosť tímu, ktorý nemá skúsenosti z pravidelného boja o popredné priečky,“ hovorí americký biznismen.

„Silverstone sa nám nepodarilo optimalizovať, v Maďarsku sme vyhrali, ale nezaobišlo sa to bez ohňostrojov. Myslím si teda, že to bude ešte chvíľu trvať. Tuším, že Toto Wolff raz povedal, že sa nič nenaučíte, kým to neurobíte v zápale boja. Niektoré veci sa učíme za pochodu, ale tak to má byť,“ pokračoval Brown.

„Tímu vždy hovorím, že chyby sú v poriadku. Poučíte sa z toho a neurobíte dvakrát tú istú chybu. Vďaka tomu ste múdrejší. Som preto uvoľnený. V tomto roku sme sa veľa naučili,“ dodal generálny riaditeľ McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia