logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Ľudia môžu pod vedením Freda ľahšie podávať stopercentné výkony

Frédéric Vasseur a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Keď Mattiu Binotta nahradil na poste šéfa Ferrari Frédéric Vasseur, fanúšikov veľmi zaujímalo, či sa mu podarí zmeniť kultúru v tíme. Ako krajan Jeana Todta mal pred sebou veľké očakávania a treba povedať, že druhá polovica sezóny 2023 vyzerala pre Ferrari veľmi dobre. V polovici tohto ročníka prišli prvé veľké problémy, ale tie podľa slov Charlesa Leclerca neotriasli dôverou k šéfovi Ferrari.

Scuderia zbierala v úvode sezóny pochvaly zo všetkých strán. Taliansky tím bol určite druhý najrýchlejší na štartovom rošte, ale kým McLaren a Mercedes urobili míľové kroky vpred, chlapci z Maranella sa zasekli po nasadení balíku vylepšení v Španielsku.

Podľa slov pilota tímu Charlesa Leclerca to však nič nezmenilo na tom, že Ferrari sa pod vedením Freda Vasseura zlepšilo. „Myslím si, že ľudia majú viac zodpovednosti a sú v lepšej pozícii, aby mohli podávať stopercentné výkony. Majú skutočnú dôveru Freda,“ povedal pre Motorsport.com Charles Leclerc. „Fred vždy veľmi dobre dokáže dostať ľudí do najlepšej formy a sú pod ním schopní podávať najlepšie výkony. To je jedna zo zmien a viedla k zmene celkového prístupu.“

Ako príklad poslúžila monackému pretekárovi Veľká cena Španielska, keď Ferrari nasadilo na monopost nefunkčný upgrade. Nová podlaha v skutočnosti fungovala, ale priniesla so sebou niekoľko nežiadúcich vedľajších účinkov vrátane poskakovania. „Trvalo nám to tri alebo štyri víkendy, ale nakoniec každý uznal, aká je slabina toho, čo sme nasadili na auto,“ povedal Leclerc.

„V minulosti by k tomu možno nedošlo tak ľahko ako dnes. Myslím si teda, že celkovo sme v lepšej pozícii. V priebehu siedmich alebo ôsmich mesiacov pred Barcelonou sme urobili obrovský progres. Španielsko bolo výnimkou, ale boli sme k sebe úprimní a pochopili sme, kde sme urobili chybu. Som presvedčený, že sa vrátime v dobrej forme,“ ubezpečuje Leclerc.

Čas však beží a Ferrari potrebuje vyriešiť svoje problémy teraz. Rok 2025 je za rohom a technické oddelenie v Maranelle si okrem toho prechádza nemalými zmenami. Tím opustil technický riaditeľ Enrico Cardile a stále nie je úplne známe, ako bude vyzerať nová štruktúra.

„V tomto konkrétnom prípade som mal vždy dvestopercentnú dôveru vo Freda. Áno, Enrico odišiel a Fred nezostane dočasným technickým riaditeľom naveky. Verím však, že situáciu zvládne tým najlepším možným spôsobom. Som presvedčený, že na tím to nebude mať žiadny vplyv. Je to hlavne o celej skupine ľudí, nie o jednotlivcovi. Potrebujeme to vyriešiť čo najrýchlejšie, ale Fred na tom pracuje,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia