logo F1online.skF1online.sk

Máme dve jazdecké jednotky a žiadnu dvojku, hovorí Brown

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Niektoré tímy majú jazdeckú jednotku a dvojku, niektoré majú na trati v podstate len jeden monopost a niektoré, podľa slov Zaka Browna je ním McLaren, majú dve jazdecké jednotky. Tento prístup sa vám môže vypomstiť, ale podľa bossa stajne z Wokingu to prináša príjemnejšie starosti, než má napríklad Red Bull.

Aj keď história naznačuje, že stratégia s dvoma jazdeckými jednotkami prinesie viac škody než úžitku, súčasné vedenie McLarenu si verí aj v tomto rozpoložení. Lando Norris a Oscar Piastri síce zažili nepríjemné chvíle v Maďarsku, ale vtedy to bolo skôr o ich vzťahu a komunikácii s tímom.

„Vzťahy, komunikácia a dve individuality, ktoré v tíme máme,“ odpovedal Brown na otázku Motorsport.com, prečo podľa jeho názoru McLaren nedoplatí na politiku dvoch jazdeckých jednotiek. „Nechápte ma zle, obaja chcú byť jednotkou a obaja sú jednotkou, my skrátka nemáme dvojku.“

„Obaja jazdia pre tím. Povedal by som, že obaja dokážu proti sebe tvrdo pretekať a byť jednotkou v ich mysliach, ale zároveň rešpektovať fakt, že máme dve jazdecké jednotky a vždy budeme mať dve jednotky,“ vysvetlil americký biznismen.

Brown však jedným dychom dodal, že McLaren sa nebojí veľkých rozhodnutí a v určitej fáze roka môže vysloviť jednoznačnú podporu jednému jazdcovi v boji o titul. „Samozrejme, že keď sezóna pokročí a jeden jazdec bude mať väčšiu šancu ako jeho tímový kolega, môžete sa zamyslieť, či k tomu zo strategického hľadiska nepristúpite inak,“ povedal generálny riaditeľ McLarenu.

„Zaobchádzame s nimi však rovnako. Vedia to, tešia sa z toho a veľmi rešpektujú naše rozhodnutia. Máme teda šťastie, že máme tieto dve individuality,“ dodal Brown.

Ten tiež nedávno povedal, že oveľa radšej má starosti s dvoma jazdcami na čele, ktorí si len neochotne vymenia pozície, ako keby musel riešiť komplikácie na spôsob Red Bullu. Líder šampionátu má už niekoľko týždňov na trati v podstate len jedno auto, čo je veľmi nepríjemné pre jeho vyhliadky na obhajobu titulu v Pohári konštruktérov.

Na otázku, či manažovanie Norrisa a Piastriho je najťažším testom kultúry tímu, ktorú sa snaží pestovať so šéfom stajne Andreom Stellom, Brown odpovedal: „Kultúra sa buduje sama. Stanovíte smer a tón, ale nemôžete ju vynútiť. Andrea, ja a my všetci v tíme sme pretekári. Sme féroví a sme agresívni pri zlepšovaní výkonnosti, ale zostávame féroví a nemusíme vyhrať za každú cenu.“

Súvisiace články

Diskusia