logo F1online.skF1online.sk

Ako Brown odomkol potenciál McLarenu? V roku 2023 som vymenil len troch ľudí

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

McLaren pod vedením generálneho riaditeľa Zaka Browna spočiatku nebudil hrôzu. Pohľad na výsledky pri jeho príchode v roku 2016 a na začiatku sezóny 2023 vyzeral veľmi podobne. Za tie roky sa neraz ozývali hlasy na jeho odvolanie, ale kalifornský biznismen nakoniec doručil výsledky, ktoré sú základnou menou vo Formule 1.

Obrat McLarenu v priebehu sezóny 2023 sa zapíše medzi pamätné okamihy bohatej histórie tímu. Stajňa z Wokingu sa na začiatku novej éry v roku 2022 trápila, ale nakoniec to dokázala vytiahnuť aspoň na pomerne suverénne piate miesto. Úvod ročníka 2023 však bol opäť náročný. Potom prišla veštba Miku Häkkinena a letné vylepšenia katapultovali stajňu až do boja o pódiá.

Keď si na to dnes spomína generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown, vyzerá dôvod takmer zázračného obratu až smiešne jednoducho. „Andrea Stella odomkol talent, ktorý sme tu už mali. Na projekte F1 pracovalo približne tisíc ľudí a ja som vymenil len troch. Boli to však tri vedúce postavy. Rovnakých 997 ľudí nám dalo nekonkurencieschopné auto na začiatku sezóny 2023,“ spomína Brown pre BBC.

Dokázal tak niečo, čo iným trvá roky stámiliónových investícií. Treba však povedať, že ani McLaren pri investovaní nezaháľal. „Úlohou lídrov je dostať to najlepšie z ich ľudí a to sa nám predtým nedarilo. Naše talenty nedokázali zažiariť. Andrea veľmi dobre komunikuje, veľa počúva, je veľmi technický a ide príkladom. Má všetky kvality skvelého lídra. On odomkol potenciál, ktorý v tomto tíme už bol,“ vyhlásil Brown.

Generálny riaditeľ vykonal v prvej polovici roka 2023 niekoľko odvážnych zmien. Okrem šéfa stajne Andreasa Seidla, ktorého nahradil Stella, vymenil aj technického riaditeľa Jamesa Keya a nahradil ho novou štruktúrou – na začiatku roka 2024 ju rozšírila aj veľká posila z Red Bullu Rob Marshall.

„Pravda je, že Andreovi som ponúkol miesto šéfa už v roku 2019 (v januári 2019 sa ho nakoniec ujal Seidl, pozn. red.), ale on to odmietol. Cítil, že nie je pripravený. Andrea pozná svoje možnosti a nepreháňa, keď o sebe hovorí. Pri druhej ponuke ma už poznal lepšie, tím poznal lepšie a nesúhlasil pri prvom telefonáte. Nechal si pár dní na rozmyslenie, lebo je veľmi metodický a veľa premýšľa,“ povedal Brown.

V roku 2016 to bolo desivé

Kým McLaren z roku 2024 je podobný tomu zo sezóny 2022, vraj sa ani nedá porovnať s časmi po Zakovom príchode v roku 2016. Vo Wokingu skončila éra Rona Dennisa a motorov Honda. Tím sa vydal na dlhú a bolestivú cestu. Viedol ho Brown, ktorého po príchode čakalo veľa práce.

„Bolo to horšie, než som si myslel,“ priznáva Kalifornčan po rokoch. „V šampionáte sme sa nachádzali na deviatom mieste. Autá boli úplne holé a mali sme, tuším, troch sponzorov. Mali sme naštvanú fanúšikovskú základňu, naštvaných jazdcov a boli sme poriadne demoralizovaný pretekársky tím. Bolo to dosť desivé,“ spomína Brown.

„Tím potreboval zdroje, pretože sme strácali hromadu peňazí a potrebovali sme investovať do jazdcov, technológií a ľudí,“ dodal muž, ktorý si na zháňaní peňazí a dohadovaní sponzorských zmlúv urobil kariéru.

Súvisiace články

Diskusia