logo F1online.skF1online.sk

Gasly: Zmeniť koncepciu monopostu bolo správne rozhodnutie

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 8. 2024

Alpine bol v sezóne 2023 takpovediac v území nikoho. Prvých päť tímov bolo ďaleko pred ním, ale na druhej strane mal veľký náskok pred zvyšnou štvorkou. S vidinou, že sa dotiahne na Mercedes či Aston Martin, sa rozhodol zmeniť koncepciu. Výsledky zatiaľ nie sú uspokojivé, no Pierre Gasly za to svoj tím nekritizuje.

V modernej ére prísavného efektu sa už viacero tímov rozhodlo zmeniť koncepciu auta. Alpine sa na túto náročnú úlohu podujal počas zimy, ale namiesto ziskov prišli straty. V hodnotení tímov sa pred neho dostali dva tímy: Racing Bulls a Haas.

Retrospektívne by sa možno v Alpine rozhodli inak, no v danej chvíli to bolo podľa Pierra Gaslyho správne rozhodnutie. “Súvisí to s výkonnosťou. Vlani mal tím pocit, že už s danou koncepciou auta dorazil na koniec vývoja. Nenaplnili sme však naše ciele, a tak hovoria: Chceme stráviť ďalší rok tým, že budeme pravdepodobne zaseknutí na tejto istej pozícii?”

“Skonštatovali, že chceme viac, tak sa pokúsime spraviť niečo inak. Z môjho pohľadu to bolo správne rozhodnutie. Vo Formule 1 nie sme na to, aby sme sa uspokojili so šiestym miestom v konštruktéroch,” vyhlásil pre motorsport.com.

Vo Formule 1 treba mať aj veľké oči a odvahu. Alpinu to tentoraz nevyšlo podľa predstáv, ale Pierre Gasly predsa len badá zlepšenie. Nástupca monopostu A524 by mal mať oveľa pevnejšie základy ako ten minuloročný.

“Žiaľ, tento rok sme z pohľadu vývoja koncepcie stavili na taký smer, že to neprinieslo ovocie. V každom prípade si myslím, že tím je teraz na vyššej úrovni, než v čase, keď som doň prišiel,” hodnotí výsledky práce továrne v Enstone.

“Teraz ide o to zvýšiť výkonnosť monopostu, čo nie je jednoduché, ale viem, že pre nasledujúcu sezónu už máme stanovený dobrý kurz. Dostane nás to do lepšej formy. So súčasnými procesmi, ľuďmi a s tým, čo postavili, cítim, že z toho vznikne niečo dobré,” teší sa Francúz, ktorý v Alpine bude pôsobiť aj v ďalších rokoch.

Súvisiace články

Diskusia