logo F1online.skF1online.sk

Absolvoval už 1600 zoskokov. Mick Schumacher zdedil po otcovi aj adrenalínový koníček

Michael Schumacher, Mick Schumacher a Gina Schumacherová
© Netflix/Schumacher
Milan Kubala
Milan Kubala11. 8. 2024

Aký otec, taký syn. Mick Schumacher sa vo svojom voľnom čase venuje aj nevšednej zábavke, ktorú zdedil po svojom otcovi: Rád skáče z lietadiel. Za sebou už má stovky zoskokov, ktoré mu neprinášajú len dávku adrenalínu, ale aj možnosť zlepšiť sa ako pilot.

“Mám rád zoskoky s padákom,” prezradil Mick Schumacher v rozhovore pre motorsport.com. Slovo “rád”, ktoré použil, je však v porovnaní s realitou ešte veľmi mierne.

K parašutizmu ho už v detstve viedol jeho otec, ktorý si voľný čas vypĺňal týmto koníčkom a dokázal nahovoriť celú rodinu. Dnes je to pevnou súčasťou Mickovho programu.

Nemecký pretekár si spomína aj na svoje parašutistické začiatky. “Ak si dobre spomínam, tak som svoj prvý zoskok absolvoval, keď som mal osem alebo deväť rokov. Samozrejme, bol to tandemový zoskok.”

Počiatočný odpor bolo treba prekonať, no po nej sa zrodila veľká láska. “V skutočnosti som nerád chodil do takej výšky, ale keď to zvládla moja sestra, tak som si povedal: Dopekla, ak to zvládla moja sestra, musím aj ja! Zoskakoval som so zavretými očami, ale užil som si to tak veľmi, že som chcel ísť zas.”

“Keď som bol už dosť starý, skákal som sám. Vtedy som mal šestnásť rokov. Dnes mám za sebou 1600 zoskokov a licenciu,” prezradil pyšne Schumacher, ktorý už zoskakoval aj s Lewisom Hamiltonom. Sedemnásobný majster sveta je tiež vyznávačom parašutizmu.

A aj keď na prvý pohľad môže ísť len o spôsob, ako si vyplniť čas, Schumacher v tom vidí aj istú formu tréningu. “Pre mňa to nie je len príležitosť lepšie spoznať svoje telo, pretože pracujete na koordinácii nôh, rúk, tela, hlavy aj zraku. Dá vám to predstavu, čo máte robiť pri pretekaní. A zároveň sa dozviete veci o počasí a vetre.”

“Niekedy vás to môže dostať do nejakej špecifickej pozície, takže musíte rýchlo reagovať. Už z pretekania som vedel, ako na to, ale pomáha mi upevniť si to. A najmä vtedy, keď nemáte žiadne bezpečnostné prvky ako v aute,” prezradil syn sedemnásobného šampióna. “Nuž a milujem to aj preto, lebo sme to robili spolu s mojím otcom.”

Schumacher sa nevzdáva svojho sna

Mick je v súčasnosti rezervným jazdcom Mercedesu, ktorý ho zapožičal Alpinu do vytrvalostných sérií. Nemec verí, že aj toto dobrodružstvo mu pomôže nájsť si miesto v padoku, hoci situácia sa v Alpine komplikuje. Po príchode nového šéfa Olivera Oakesa sa začínajú skloňovať aj ďalší kandidáti na sedačku vrátane pilota F2 Paula Arona.

“Keď pracujem s Alpinom, tak to tímu dáva možnosť lepšie ma spoznať. Ponúka mi to príležitosť stať sa všestrannejším jazdcom. Pri skúšaní rôznych kategórií mi to môže pomôcť, aj keď to bude len o jedno percento. Môže mi to pomôcť,” zdôraznil Schumacher. “S mojimi skúsenosťami by som vedel tímu priniesť hodnotu. Aby ste zistili, čo je vo vás, musíte si prejsť aj náročným obdobím, no ja do padoku stále prichádzam s úsmevom a motivovaný. Budem sa naďalej snažiť, až kým neuspejem. Nevidím dôvod, prečo by som to mal vzdať.”

Hlavná priorita sa nemení. “Koncentrujem sa na návrat do F1. Bol to môj sen už od detstva a nevzdám sa ho. Ešte mám čo dokázať. Veľa ľudí, ktorí ma poznajú, to videli v juniorských šampionátoch, ale nevideli to zas tí, ktorí ma poznajú len z Haasu. Chcem toho veľa dokázať a uviesť na pravú mieru.”

“Nemyslím si, že by som mal niekomu posielať svoj životopis. Ľudia videli, čo je za mnou, no nie je známe, ako som pracoval interne, pretože to zostáva za zavretými dvermi. Keby ľudia vedeli, ako tvrdo pracujem, spravili by si iný názor,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia