logo F1online.skF1online.sk

Piastri vyhral VC Maďarska so zlomeným rebrom

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala11. 8. 2024

Oscar Piastri sa v júli stal 115. víťazom pretekov Formuly 1. Cesta k jeho premiérovému triumfu však mala ďaleko od štandardnej. Okrem toho, že do hry vstúpila tímová stratégia, svoju úlohu zohralo aj zlomené rebro.

Austrálčan uprostred letnej prestávky na sociálnych sieťach uverejnil príspevok, v ktorom vybral niekoľko fotografií z víťaznej VC Maďarska. “Prvá časť sezóny je za nami. Prvé víťazstvo vo veľkej cene. Prvá zlomená kosť. Rebro si užíva prestávku,” napísal Oscar Piastri v sprievodnom texte k fotografiám.

Na poslednej z nich sa objavil záber z ultrazvuku, na ktorom skutočne vidieť zlomeninu. Na snímke je Piastriho meno a dátum 8. júl 2024 — pondelok po Veľkej cene Veľkej Británie. Všetko teda nasvedčuje tomu, že so zlomeninou odjazdil aj preteky v Maďarsku. Počas súťažného víkendu však o tom neinformoval.

V tejto chvíli netušíme, čo toto zranenie spôsobilo. Piastri v Silverstone nemal nehodu, po pretekoch sme nič nezachytili a on sám pôvod zlomeniny nevysvetlil. Avšak odkaz, že pauza rebru prospieva, naznačuje, že v poriadku nebol ani v Spa-Francorchamps, kde zaknihoval druhé miesto.

Piastri nie je prvým jazdcom, ktorý nastúpil do veľkej ceny so zranením, no so zlomeným rebrom ich nebolo veľa — ak vôbec nejaký. Podozrenie naň mal po nehode v roku 2020 Romain Grosjean. Röntgenové snímky nič neukázali, no pre popáleniny musel Francúz posledné preteky sezóny tak či tak vynechať.

Fernando Alonso na VC Austrálie 2016 utrpel nielen zlomeninu rebier, ale aj menší pneumotorax. Španielovi vtedy hrozilo, že bude musieť vynechať preteky v Bahrajne.

“Toto nie je ako zlomenina nohy alebo ruky, pri ktorej to viete s bolesťou vydržať. Je to hruď, v ktorej sú orgány, takže s tým neviete veľa urobiť,” povedal v roku 2016 Fernando Alonso, ktorý si nebol stopercentne istý tým, že mu lekári dajú pred VC Bahrajnu zelenú.

Nakoniec ju nedostal aj napriek tomu, že chcel jazdiť cez bolesť. Zaskakoval zaňho Stoffel Vandoorne.

Súvisiace články

Diskusia