logo F1online.skF1online.sk

Marko naznačuje, že Sainz si predsa len vyjednal výstupnú klauzulu

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 8. 2024

Ako sa Williamsu podarilo presvedčiť Carlosa Sainza, aby stavil na jeho projekt? James Vowles to už vo viacerých rozhovoroch siahodlho vysvetľoval, no jednu špekuláciu odmieta. Sainz vraj v tíme zostane minimálne dva roky. Slová Helmuta Marka však naznačujú, že ruky nemá tak pevne zviazané.

Williams si pri oznámení Carlosa Sainza dal záležať na tom, aby vo vyhlásení stálo, že bude súčasťou britského tímu v sezónach 2025 a 2026. Vzhľadom na to, že nedostal lepšie ponuky, je toto rozhodnutie správne aj z pohľadu športového poradcu Red Bullu.

“Je pochopiteľné, že Carlos sa rozhodol ísť do Williamsu, veď aké mal alternatívy?” zamýšľa sa vo svojom stĺpčeku z úvodu týždňa Helmut Marko. “Ak sa pozriete Audi a jeho úspechy, tak rozhodne nie je jednou z alternatív pre budúci rok. Nuž a o Alpine netušíme, či dostanú motor Mercedesu v roku 2025 alebo až v sezóne 2026. Povedal by som, že za týchto okolností je to z jeho pohľadu najlepšie riešenie.”

“Je však tragédiou, že vo Ferrari zažíva svoju najlepšiu sezónu a nedočkal sa sedačky v top tíme. Veci by sa však vo Williamse mali začať rozbiehať, a bude mať aj výkonný motor,” poznamenal rakúsky biznismen, bývalý pretekár a doktor práv, ktorému zmluvy vo Formule 1 nie sú cudzie. Ako zvykne hovoriť, v každom kontrakte jazdca s tímom sú aj výstupné klauzuly a Sainz zrejme nie je výnimkou, aj keď sa to šéf Williamsu James Vowles snaží vyvrátiť.

“A podľa všetkého má v zmluve klauzulu, ktorá mu umožňuje odísť, ak sa dočká ponuky od tímu v lepšej pozícii,” uzavrel svoj stĺpček Marko, ktorý tak nadviazal na sériu špekulácií spred podpisu Sainzovej zmluvy.

Vtedy sa šepkalo, že Španiel bude mať možnosť opustiť Williams za predpokladu, že o jeho služby prejaví záujem Mercedes alebo Red Bull. Ak by sa náhodou taká možnosť objavila, údajne by vo Williamse nemusel ani nastúpiť a rovno pred sezónou 2025 sa upísať jednému z top tímov.

James Vowles sa počas videohovoru so zástupcami médií snažil tieto tvrdenia vyvrátiť. “Na svete je presne desať ľudí, ktorí vedia, čo je vo vnútri tejto zmluvy. Je ich len desať,” zdôraznil 45-ročný Brit. “Čo je vo vnútri, vie Carlosov tábor, a viem to ja. Všetko, čo si môžete prečítať na internete, sú len špekulácie.”

Eddie Jordan, bývalý šéf rovnomenného tímu, sa nad Sainzovou zmluvou zamýšľal aj vo svojom podcaste Formula for Success. Je presvedčený, že Williams len hrá formu pred médiami a tím okolo Carlosa Sainza si presadil, čo chcel.

“Toto je zo strany Williamsu veľmi rázny odkaz a zároveň veľký úlovok,” hovorí o Sainzovom prestupe Eddie Jordan. “Som si však istý, že to neprebehlo bez menších komplikácií. Carlos by uprednostnil, keby mohol jazdiť v McLarene, Red Bulle a rozhodne v Mercedese. Poznám Carlosovho otca a som si istý, že v zmluve bude nejaká výstupná klauzula alebo nejaký spôsob, ako by sa Carlos z toho vedel vyvliecť v prípade, že mu niečo obrovské cinkne pred nosom.”

Súvisiace články

Diskusia