logo F1online.skF1online.sk

Steiner o rozhodnutí Red Bullu: Bol som rovnako prekvapený ako vy

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala10. 8. 2024

Sergiovi Pérezovi donedávna hrozilo, že Veľká cena Belgicka bude preňho poslednou v kombinéze Red Bullu. To sa nakoniec nestalo, aj keď mnohí už s alternatívou ani nerátali. Hlásil to aj bývalý šéf Haasu Günther Steiner, ktorý priznal, že ho konečný verdikt prekvapil.

Nakoniec sme na definitívu nečakali vôbec dlho. Red Bull vyriešil svoju jazdeckú otázku hneď v pondelok v Milton Keynes na stretnutí najvyššieho vedenia. Len pár hodín pred touto poradou Günther Steiner avizoval, že by sme sa mali s Pérezom rozlúčiť.

“Povedal som to naživo v nemeckej televízii: Nemyslím si, že Checa uvidíme po letnej prestávke,” pripúšťa svoj omyl Günther Steiner v podcaste RacingNews365. “Myslím si však, že to tvrdilo 90 percent ľudí vo Formule 1, ak nie viac ako 90 percent, pretože výkony sa nedostavovali.”

Temperamentný Talian čítal medzi riadkami a správy, ktoré tam objavil, ho vo vlastnom presvedčení utvrdzovali. “Od Christiana a Helmuta sme cez víkend dostávali správy ako: Potrebujeme spraviť nejaké zmeny. Preto som na to poukázal. Nevymyslel som si to. Ja nedokážem posúdiť, či by mal Checo zostať a nemám v tom ani žiaden hlas. Dostávali sme však odkazy, že dôjde k zmenám. Keď som to nakoniec čítal, bol som rovnako prekvapený ako vy. Nemám nič proti Checovi, ale skrátka výkonnostne to nebolo ono.”

Pri pohľade na Péreza sa Steinerovi vybavovali problémy Daniela Ricciarda, ktorý po strastiplných mesiacoch v McLarene pristúpil na predčasné ukončenie kontraktu. Nezdalo sa totiž, že by sa z problémov dokázal dostať. Pred letnou prestávkou sme síce videli pár náznakov, že sa Pérez vracia do formy, ale bolo to dosť?

“Ocitol sa v situácii, keď to nedokáže prekonať. Tak trochu ako Danny,” porovnáva Péreza s Ricciardovým pádom Steiner. “Skrátka sa nedokáže dostať z tejto priepasti. Nečakal som, že sa u nich udrží až do konca roka, ale som si istý, že oni vedia, čo robia.”

O Sergiovi Pérezovi si dnes už nikto nerobí ilúzie, že by dokázal potrápiť Maxa Verstappena. Nedarilo sa mu to vlani, keď mal Red Bull absolútne dominantný monopost, a nedarí sa mu to ani teraz, keď namiesto toho bojuje o body. Aj keď to nie je budúci majster sveta, body zbierať musí.

Steiner prezradil, že kedysi ho chcel dostať do Haasu. “V tom čase bol dobrým jazdcom. V tíme sa choval veľmi dobre, aj skvele vychádzal s ľuďmi, čo je vždy dôležité. Bol to solídny pilot. Možno nie pretekový víťaz ani jazdec na titul, ale v Haase sme nemohli žiadať jazdca kalibru Lewisa Hamiltona, aby sa k nám pripojil. Checo bol však potenciálnym kandidátom, keď sa nám darilo, takže toto som v ňom videl.”

Súvisiace články

Diskusia