logo F1online.skF1online.sk

Môže Norris zaútočiť na titul? Nesmierne náročné, ale nie nemožné, hovorí Hamilton

Lando Norris a Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Aj keď to tak v úvode sezóny nevyzeralo, Formula 1 si v roku 2024 užíva veľmi vyrovnané boje. Pomyselnou čerešničkou na torte by bol boj o jazdecký titul. Ten je ešte stále možný, hoci strata Landa Norrisa na Maxa Verstappena je veľmi vysoká. Podľa Lewisa Hamiltona to však stále nie je nemožné.

Pre McLaren to v Pohári konštruktérov vyzerá veľmi lichotivo. Tím stiahol viac ako stobodovú stratu a momentálne zaostáva už „len“ o 42 bodov. Ak bude takto pokračovať, skôr či neskôr sa dotiahne. Deficit 78 bodov Landa Norrisa na Maxa Verstappena je však už trochu iná káva.

„Jeden rok som zaostával o nejakých štyridsať bodov, ale sedemdesiat je veľké číslo, keď bojujete proti autu, ktoré má veľmi blízko k stopercentnej úspešnosti,“ povedal Lewis Hamilton novinárom v Belgicku. „Red Bull sa možno raz trochu prepadol, keď Max vypadol v Austrálii, ale inak ich tím podáva výkony na veľmi vysokej úrovni.“

Ani McLaren však nebol bezchybný. Keby bol, dnes by už s najväčšou pravdepodobnosťou viedol Pohár konštruktérov, keďže trápenie Sergia Péreza je takmer nevysvetliteľné. Lando Norris s Oscarom Piastrim sa postupne doťahujú, ale vo Formule 1 je jazdecký titul prestížnejšia záležitosť a od majstrovskej koruny má britský mladík stále veľmi ďaleko.

„Nie je to nemožné, ale bude to naozaj nesmierne náročné. Určite to však nie je nemožné. Majú dvoch veľmi silných a konkurencieschopných jazdcov, ktorí sa dokážu zapojiť do boja v šampionáte. Jeden z nich je pritom v boji o titul veľmi vysoko. Rozhodne teda majú v rukách nástroje, s ktorými sa dá pracovať,“ vyhlásil Hamilton.

Bývalého pilota McLarenu sa pýtali aj na tímovú réžiu tohto tímu v Maďarsku, keď Lando Norris tri kolá pred koncom nakoniec pustil do vedenia Oscara Piastriho. Podriadil sa rozhodnutiu tímu, čo viedlo k tradičnej filozofickej otázke, ktorú Formula 1 rieši od nepamäti: podriadiť sa, či nepodriadiť?

„Keby tam bol Max, tak by ho nepustil. Nie je to však na mne, aby som o tom rozhodol. Keby som sa v tej situácii ocitol ja, splnil by som požiadavku tímu. Aj keď je to ťažké, v konečnom dôsledku to nie je o vás, ale za vami je dvetisíc ľudí. Akú správu im tým vyšlete? Myslím si teda, že Lando sa rozhodol správne,“ povedal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia