logo F1online.skF1online.sk

Norris by mal prestať so sebakritikou a ospravedlňovaním, myslí si Steiner

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Lando Norris a Oscar Piastri vytvorili jednu z najsilnejších jazdeckých dvojíc vo Formule 1. Ani im sa však nevyhli výkyvy formy, kým v úvode sezóny sa trápil skôr austrálsky mladík, v jej druhej štvrtine kopil chyby Lando. Britský mladík na to vždy reagoval v typicky vlastnom štýle – priznal si chybu a ospravedlnil sa. Bývalý šéf Haasu Günther Steiner mu však radí, aby svoj prístup zmenil.

Skôr či neskôr príde deň, keď si napriek ospravedlneniam ľudia povedia: „Dobre, ospravedlnil si sa, ale poučíš sa z toho konečne?“ Stále je to šport a robia ho ľudia, takže chyby sú nevyhnutné – aj Max Verstappen sa v tomto roku nejakých dopustil.

„Myslím si, že jazdeckú zostavu si zvolili veľmi múdro,“ povedal Günther Steiner v rozhovore pre portál RacingNews365.com. „Vybrali si veľmi mladých pilotov – keď si zvolíte nováčikov, šance na neúspech sú vysoké, pretože nepoznáte úroveň ich výkonnosti. V tomto prípade im to však s oboma vyšlo veľmi dobre, hoci sú to celkom odlišné osobnosti.“

V poslednom období sa veľa hovorí hlavne o Landovi Norrisovi, ktorý drží druhé miesto v celkovom hodnotení a už na vlastnej koži pocítil, že súboje na čele sú celkom odlišná výzva. Z večne usmiateho a populárneho mladíka sa stal titulový ašpirant a po niekoľkých chybách sa jeho úsmev a veselosť vytratili.

Norris mal vždy veľmi sebakritický prístup a po prešľapoch v letnej časti sezóny pôsobil  trochu rezignovane. Tímu sa v Belgicku ospravedlnil za ďalšiu chybu a priznal, že letná prestávka mu padne vhod. Podľa Steinera by však cez leto mal v prvom rade zmeniť svoj prístup.

„Lando by nemal byť taký sebakritický, lebo podľa mňa mu to nepomáha,“ vyhlásil Tirolčan. „Musíte byť kritický, ale nemusíte sa ospravedlňovať. Všetci robíme chyby, skrátka treba ísť ďalej a pokračovať.“

Steiner okrem toho nezabudol pochváliť Norrisovho tímového kolegu Oscara Piastriho, ktorý v lete zaujal rozvahou, vyrovnanosťou a bezchybnosťou – atribúty, ktoré Landovi rozhodne chýbali. „Nie som prekvapený, že sa z Oscara stal niekto taký. Je to v podstate introvert a veľa toho nenahovorí. Vždy je veľmi pokojný a podľa mňa je to veľmi dobrý chalan,“ povedal bývalý šéf Haasu.

„Pozrite sa, kým sa obklopil. Mark Webber si v mladosti prešiel rovnakou cestou, z Austrálie sa presťahoval do Európy, bojoval a pracoval s Flaviom Briatorem. Teraz odovzdáva Oscarovi všetky skúsenosti a odpratáva mu z cesty sračky. Sústredí sa len na pretekanie, kým on sa stará o všetko ostatné,” hovorí Steiner.

„Myslím si, že v McLarene to majú nastavené veľmi dobre. Ja vždy hovorím, že pre vašu prácu je okolie veľmi dôležité. Všetci vo vašom okolí vám musia veriť. Dúfam, že Lando sa do toho viac dostane. ‚Dobre, urobil som chybu. Nabudúce ju už neurobím.‘ Nemusí sa však stále ospravedlňovať, pretože tým škodí len sebe. Samozrejme, tímu to nepomáha, ale Lando je veľmi talentovaný a dostane sa z toho,“ uzavrel Steiner.

Súvisiace články

Diskusia