logo F1online.sk

Zaslúži si Hamilton rytiersky titul? Takto to vidí Damon Hill

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király23. 11. 2020

Majster sveta z roku 1996 Damon Hill vyjadril svoj názor na pasovanie Lewisa Hamiltona do rytierskeho stavu. Podľa neho by to bol vzhľadom na jeho úspechy, ale aj počiny, jednoznačne zaslúžený a oprávnený krok. Bulvárny denník The Sun tvrdí, že podľa jeho informácií sa tak stane, oficiálne to však ešte nie je.

„Lewis vždy búral bariéry,“ povedal Hill, ktorého slová cituje The Guardian. „Robil tak od okamihu, ako prišiel do F1. Dokonca už aj v motokárach ich búral a narúšal stanovené status quo.“

„Rytiersky titul nebude vnímaný len ako ocenenie za jeho jazdecké schopnosti, ale ide tu aj o to, že ako čierny jazdec otvoril dvere pre každého, kto nie je biely. Zničil predsudky týkajúce sa toho, že sa to nedá a že existuje oblasť, v ktorej by kvôli farbe pleti nebolo možné niečo dokázať. Tieto predstavy totálne zničil.“

Lewis Hamilton počas minulého súťažného víkendu v Turecku definitívne potvrdil získanie majstrovského titulu. Je už jeho siedmym, vďaka čomu sa vyrovnal historickému rekordérovi Michaelovi Schumacherovi.

Okrem toho má aj najviac víťazstiev (94) a pole positions (97) v histórii, pričom ho čaká možno ešte niekoľko rokov kariéry a latku posunie ešte vyššie.

História Formuly 1 pozná mená troch pretekárov, ktorí už majú titul Sir; sú to Stirling Moss, Jack Brabham a Jackie Stewart. „V našom športe je veľmi zriedkavé získať rytiersky titul,“ skonštatoval Hill.

„Bolo by to aj vyslovením uznania jeho boju za rovnosť, proti rasizmu a za riešenie environmentálnych problémov. Vie povedať svoj názor a svoju slávu využíva na pozitívne zmeny. Je to fantastický ambasádor a ak by bol rytierom, tak by to jeho silu v tomto smere ešte zvýšilo,“ dodal Damon Hill.

Hamilton disponuje titulom MBE, ktorý dostal ešte po získaní prvého majstrovského titulu F1 v roku 2008. Hovorí sa o tom, že oneskorené udelenie rytierskeho titulu môže mať niečo spoločné s daňami: žije totiž v Monaku.

Na druhej strane však musí platiť dane aj v krajinách, kde vďaka F1 zarába, takže aj vo Veľkej Británii. Nuž a vďaka tomu patrí medzi 5 000 top „platičov“ na ostrovoch.

Súvisiace články