logo F1online.sk

Je Formula 1 príliš sterilná? Vettel by viac ľudskosti privítal

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala22. 11. 2020

Pri otázke, či je vplyv jazdca na celkový výsledok v pretekoch dostatočne veľký, sa značná časť fanúšikov prikloní ku konštatovaniu, že v dnešnej Formule 1 ide v prvom rade o techniku a až na druhom mieste sú zručnosti jazdca. Podobne to vidí aj Sebastian Vettel, ktorý by bol radšej, keby mali jazdci a ich konanie väčšiu váhu.

Drobnej ochutnávky niečoho takého sme sa dočkali v Turecku. Na mokrej trati totižto zvykne vyniknúť talent, nuž a chýbajúce údaje tento efekt len znásobili. Jazdci spolu s inžiniermi nemali dostatok informácií na dokonalé vyladenie monopostov.

Sebastianovi Vettelovi sa práve v Turecku konečne zadarilo, čím dokázal, že jazdiť ešte nezabudol. Za štandardných podmienok však zvykne strácať, zatiaľ čo Mercedes, s ktorým súperil v posledných rokoch, si jazdí vlastnú ligu.

“Som presvedčený, že aj ja ako jazdec viem rozhodnúť. Ale nie som tu sám,” zamýšľa sa nad dôležitosťou pilota vo Formule 1 Sebastian Vettel pre týždenník Die Zeit. “Formula 1 je šport, v ktorom ste veľmi závislí od technológie.”

V minulosti to bolo iné? “Aj v minulosti platilo, že ak by ste tých najlepších pilotov posadili do najhorších áut, tak by nakoniec neskončili na čele. Samozrejme, že aj pilot sa stále môže postarať o rozdiel.”

Podľa Vettela je však priestor na to, aby jazdec vynikol, o niečo menší ako v minulosti. “V dnešnom svete, kde sa stále viac a viac blížime k perfekcionizmu, je na diskusiu, akú veľkú úlohu zohráva jazdec.”

“Možno by Formule 1 prospelo, keby nebola vždy taká perfekcionistická. Je čoraz sterilnejšia, hlavne, keď sa bavíme o jazdení,” vysvetľuje štvornásobný majster sveta. “Každý centimeter jazdy je zachytený na kamerách, všetky prejazdy sú zaznamenané, tieto GPS dáta si vieme porovnávať dokonca aj s inými tímami. Keby v tom celom bolo viac ľudskosti, všetko by to mohlo byť zaujímavejšie.”