logo F1online.skF1online.sk

Podľa Russella sa Mercedes skvele rozbieha: Hamilton by teraz určite neodišiel

George Russell
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2024

Odchod Lewisa Hamiltona z Mercedesu bol prekvapujúci, ale nie z hľadiska výkonov auta. Ak by sme zabudli na to, aké úspechy Hamilton získal so striebornými šípmi a že Brackley je jeho druhým domovom, tak odchod dával zmysel: Posledné dva monoposty mali ďaleko od toho, aby si mohli hovoriť “víťazné”. To sa však tento rok mení a keby sa Hamilton rozhodoval teraz, vraj by mu Ferrari také lákavé neprišlo, myslí si George Russell.

Po dvoch nevýrazných sezónach už Lewis Hamilton nemohol viac čakať. Ak chce získať ďalší titul majstra sveta, musí sa chopiť príležitosti. Skúsi to s Ferrari, čím si vraj chce splniť detský sen.

V úvode roka sa navyše zdalo, že stavil na toho správneho koňa. Scuderia bola najbližším súperom Red Bullu, no od začiatku európskej časti sezóny sa dopredu začal tlačiť Mercedes.

Lewis Hamilton už na jednej z tlačových konferencií dostal otázku, či by sa rozhodol pre Ferrari, aj keby mal Mercedes rovnakú výkonnosť vlani pred zlomovou zimnou prestávkou. Ponúkol kladnú odpoveď, aj keď v podstate ani nemal na výber: Pol roka pred príchodom do Maranella vyhlásiť, že to bola chyba, by nebol rozumný krok.

George Russell pre agentúru Reuters uviedol, že teraz by Hamilton uvažoval inak. “Nemyslím si, že by tím opustil, keby podával takéto výkony. Neexistuje, že by odišiel, určite nie,” veľmi jasne prezentoval svoj názor pilot Mercedesu.

Okrem toho, že sa Mercedesu darí teraz, sa zrejme o titul bude biť s ostatnými top tímami už v nasledujúcej sezóne. Rok 2026 by mal byť ešte lepší. “Pohonná jednotka na rok 2026 vyzerá naozaj veľmi dobre. Skvele vyzerá aj práca s palivami. Smerom do nasledujúcich pár rokov sme plní optimizmu. Tieto posledné roky boli ťažké, ale teraz cítime, že sme sa rozbehli.”

O plánoch a ambíciách Mercedesu však musel Lewis Hamilton vedieť už cez zimu. Je však možné, že sa mu skrátka nechcelo čakať. Tento tlak na odchod by však necítil, keby vlani bojoval o víťazstvá. “Myslím si, že každý raz zatúži po zmene. Strávil tu už dvanásť rokov a s tímom toho dokázal veľmi veľa. Takáto zmena je preňho vzrušujúca, ale keď váš súčasný tím vyhráva preteky a všetko vyzerá smerom do budúcna skvelo, tak chcete byť len v najrýchlejšom aute a je vám jedno, akej bude farby.”

Mercedes sa ešte nemôže pasovať za najrýchlejší monopost na rošte, ale víťazstvá v Rakúsku, Veľkej Británii a Belgicku vysielajú jasný odkaz. “Je to neuveriteľný obrat. Na začiatku roka sme vedeli, že s autom robíme dva kroky vzad, aby sme si pripravili najlepšiu pôdu na tri kroky vpred,” pokračoval Russell, ktorý prezradil, že v úvode roka ani nečakal, že bude môcť bojovať o víťazstvá skôr ako po letnej pauze. “Keď začínate sezónu s hendikepom, tak máte o sebe pochybnosti, či ste prijali správne rozhodnutia. Vylepšenia, ktoré sme priniesli do Montrealu, nám však dali veľa výkonu a času na kolo k dobru. Je to naozaj vzrušujúce a prišlo to v skvelý čas. Teraz to už do seba zapadá.”

Veľkú časť zásluh si pripisuje technický riaditeľ James Allison, ktorý pod svojím vedením dodal stajni ten správny impulz. Nedávno sa navyše nechal počuť, že v Brackley je podobná atmosféra ako pred začiatkom modernej hybridnej éry. “Máte tu pocit ako v Mercedese spred pár rokov. Nikdy to nie je len o jednom človeku, ale je skvelé, že James usmerňuje všetky nápady tým správnym smerom a ľuďom umožňuje naplno pracovať.”

George Russell z tejto práce profituje, no v internom meraní síl zároveň ukazuje, že si to zaslúži. “Myslím, že nikdy nás nedelili viac ako dve desatiny sekundy, čo mi dosť zvyšuje sebadôveru. Viem, že v inej ére by som bojoval o tituly majstra sveta. Dúfam, že náš čas teraz príde.”

Súvisiace články

Diskusia