logo F1online.skF1online.sk

Piastri vysvetlil, prečo triumf neoslávil so shoey: Chcem zanechať vlastný odkaz

Oscar Piastri a shoey
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2024

Oscar Piastri v Maďarsku získal svoje prvé víťazstvo vo Formule 1. Divoké oslavy ho však nesprevádzali, ba na pódiu chýbalo aj shoey. Austrálsky pretekár sa však nerozhodol zaprieť svoje korene. Skrátka nechce kopírovať Daniela Ricciarda, ale byť sám sebou.

Keď Charles Leclerc tento rok vyhral domáce preteky v Monaku, večer sa konala veľká párty. Podobne dôležitý míľnik sa podarilo dosiahnuť Oscarovi Piastrimu, no večerné oslavy boli veľmi skromné. Jeho let z Budapešti bol odložený, a tak večer strávil s Landom Norrisom a Alexom Albonom v “mekáči”. V lietadle zas hrali Monopoly a keď o piatej ráno dorazili domov, bolo po oslavách.

Ktovie, ako by vyzerala jeho radosť bezprostredne po pretekoch, keby McLaren nemusel záver veľkej ceny nemotorne režírovať. Oscar Piastri si však pestuje povesť chladnokrvného jazdca, ktorý neukazuje veľa emócií. To mu však môže pomôcť zvládať tlak, čo si už všimol Helmut Marko.

“Nie som ten typ človeka, ktorý by bol prehnane emocionálny. Nemyslím si, že odo mňa niekedy niečo také uvidíte,” povedal pár dní po zisku svojho premiérového víťazstva Oscar Piastri. “Je to však neskutočný pocit. Ako som povedal, je to vec, o ktorej som sníval už ako dieťa. Na posledných pár pretekoch sme mali zopár príležitostí a boli sme blízko. Teraz sme z toho spravili realitu a ja mám z toho skvelý pocit.”

Kalendár Formuly 1 je poriadne nabitý. Najmä pred letnou prestávkou nikto nedostal príležitosť si vydýchnuť. Austrálčan preto predpovedal, že ak sa mu podarí získať víťazstvo, tak celkom rýchlo zapadne prachom a on sa bude musieť koncentrovať na ďalší súťažný víkend. Uvedomiť si, čo sa mu vlastne podarilo, tak bude chvíľu trvať. Aj po minuloročnom šprintovom triumfe mu to vraj došlo až po skončení sezóny.

“Minuloročný Katar som celkom strávil azda až po skončení ročníka. Myslím si, že teraz budem mať podobný pocit,” zamyslel sa Piastri, ktorý počas letnej prestávky bude mať čas utriediť si myšlienky. “Je to super pocit, ale niekedy sa to ťažko opisuje slovami. Neviete, ako sa máte cítiť.”

Len týždeň pred víťazstvom v Maďarsku piloti McLarenu zabavili dav vo fanzóne aj shoey — pitím z topánok. Prečo sme teda nič podobné nevideli v Maďarsku? “Shoey je Dannyho Rica. Oni ma do toho vtiahnu, pretože som Austrálčan, ale ja neviem… Pokúsim sa vymyslieť niečo nové.”

“Viem, že pred týždňom v Silverstone sme to spravili, ale po pretekoch sme boli trochu nahnevaní, tak sme sa chceli rozveseliť. Možno v lietadle domov shoey spravíme, teraz si už asi dovolíme účet za čistenie,” zasmial sa ako čerstvý 115. víťaz pretekov vo Formule 1. “Ale nie, toto prenechám Dannymu Ricovi, to môže byť jeho odkaz. Ja si vytvorím svoj vlastný.”

Súvisiace články

Diskusia