logo F1online.sk

Steiner oponuje Magnussenovi: V Turecku sme na body nemali

Günther Steiner
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2020

Tím Haas nemá v tomto roku výkonnosť na to, aby dokázal v bodovať každý víkend. Musí sa preto spoliehať na súhru okolností a odstúpenia jazdcov pred nimi. V Turecku takúto príležitosť poskytol dážď, akékoľvek šance však premárnil vlastnou chybou samotný tím.

Kevin Magnussen jazdil v pretekoch dlho na hrane bodovanej desiatky a držal pre tím akú-takú nádej na bodované umiestnenie. V 36. kole však musel zájsť do boxov, ktorú mechanici absolútne nezvládli. Jedno z kolies nebolo utiahnuté správne, Magnussen tak musel zastaviť na konci boxovej uličky, nechať sa dotlačiť späť a pit stop dokončiť. Za ten čas stratil dve kolá a bolo po nádejach.

„Mechanik chcel siahnuť po druhej uťahovacej pištoli, pretože s prvou nemohol koleso pripevniť. Predný jack man si však myslel, že je všetko v poriadku, spustil auto na zem a Kevin vyrazil,“ popísal pokazenú zastávku Haasu šéf tímu Günther Steiner.

„Bolo to nedorozumenie, pretože mechanik s pištoľou nedal zelenú, no jack man vpredu auto spustil. Akonáhle je auto na zemi, jazdec vyráža.“

Po pretekoch sa potom Magnussen nechal počuť, že touto chybou v tíme zahodili body. Pravdou však je, že tesne pred zastávkou v boxoch strácal na vtedy desiateho Landa Norrisa už trinásť sekúnd. V najlepšej desiatke sa pritom vo zvyšku pretekov nestalo nič, čo by dánskemu pilotovi dovolilo pomýšľať na body.

„Preskúmal som dáta a myslím, že našim maximom mohlo byť jedenáste alebo dvanáste miesto,“ povedal Steiner. „Bolo by to náročné, pretože nikto z top pilotov z pretekov neodstúpil. Vypadnutia boli len na konci poľa, takže podľa mňa by bolo ťažké zabodovať. Samozrejme, nebyť tej chyby, šance by boli vyššie, no aj bez nej by to bolo na hrane.“