logo F1online.skF1online.sk

Aký bol McLaren pri Brownovom príchode? Toxický, hovorí Zak

Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Po dlhých rokoch trápenia a neúspechov zažíva McLaren opäť krásne časy. Stajňa z Wokingu má za sebou roky zmätkov a zlyhaní, ale pod vedením Zaka Browna sa začala vracať na správnu cestu a dnes opäť víťazí. Súčasný McLaren sa s tým pri príchode amerického biznismena vraj ani nedá porovnať.

Kalifornský rodák prišiel do Wokingu v novembri 2016, keď nastúpil ako výkonný riaditeľ McLaren Technology Group a v apríli 2018 sa stal generálnym riaditeľom McLaren Group, čo mu umožnilo začať s vykonávaním štrukturálnych zmien v pretekárskom tíme. Odvtedy prešla táto tradičná stajňa veľkou premenou a aj keď si mnohí mysleli, že McLaren už nebude opäť vyhrávať, tím má v súčasnosti podľa všetkého najrýchlejšie auto na štartovom rošte a v tomto roku vyhral dvoje preteky.

„Je to ako noc a deň,“ porovnal Brown McLaren pri svojom príchode s tým súčasným pre britský Independent. „Ľudia zostali z veľkej časti rovnakí, ale kultúra sa radikálne zmenila. V tíme panovalo pomerne toxické prostredie a nenašli by ste tu veľa dôvery. Všetko bolo absolútne nesprávne. Keď som začínal, panovala tu prezumpcia viny, nie prezumpcia neviny.“

Dnes má McLaren najviac sponzorov zo všetkých, rozrastajúcu sa mladú fanúšikovskú základňu a užíva si rastúcu popularitu. Zo sympatického tímu stredu poľa sa stal kandidát na titul, ale podľa Browna je najzásadnejšou zmenou niečo celkom iné. „Vzájomná dôvera,“ odpovedal.

„Došlo k veľkej zmene kultúry. Už si nevytvárame konšpiračné teórie z ničoho. Andrea odviedol vynikajúcu prácu pri určovaní jasného smeru a vedení tímu ku každodennému zlepšovaniu. Potrebujeme sa poučiť z chýb, ale tiež ich prijať, nie obviňovať druhého,“ povedal Brown.

Bohužiaľ pre McLaren, v posledných týždňoch dochádzalo k chybám pomerne pravidelne. Nešlo len o strategické či prevádzkové prešľapy, ale tiež o problémy pri komunikácii a jazdecké chyby. Stajňa z Wokingu sa v tejto chvíli nezdá byť pripravená na boj o najvyššie méty, ale keď bude pokračovať v zlepšovaní týmto tempom, je to len otázka času.

„Lando je skvelý chalan, ale keď zavrie priezor, stáva sa z neho niekto celkom odlišný. V Rakúsku sme mali vyhrať a boli sme veľmi blízko k Maxovi. Myslím si však, že keď sa nám podarí ešte párkrát vyhrať, bude pre nás jednoduchšie pridať ďalšie,“ dúfa šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia