logo F1online.sk

Hamilton žiadal o zrušenie ochrannej známky na hodinky Hamilton. Nepochodil

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2020

Trojročný boj Lewisa Hamiltona za zrušenie ochrannej známky výrobcu hodiniek Hamilton sa končí prehrou sedemnásobného majstra sveta. Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo EUIPO odmietol jeho žiadosť.

Ambíciu mal Lewis Hamilton naozaj veľkú. Pokúsil sa zamedziť tomu, aby si spoločnosť Hamilton International v Európskej únii zaregistrovala ochrannú známku na značku Hamilton. To samo osebe ešte neznie veľmi ambiciózne — kým si nepripomenieme, že hodinky pod značkou Hamilton sú vyrábané už od roku 1892. Ich cesta sa tak začala o takmer celé storočie skôr, ako sa narodil formulový pretekár s rovnakým priezviskom.

Nuž a akú mal Brit motiváciu? Rovnako ako Hamilton International, aj jeho spoločnosť 44IP chce predávať doplnky, okrem iného aj hodinky, pod týmto menom. Pôvodom amerického giganta obviňovala z toho, že zaobstaraním si ochrannej známky konal “so zlým úmyslom” a blokoval “spravodlivú hospodársku súťaž”.

Úrad EÚ pre duševné vlastníctvo napokon uviedol, že žiadosť po trojročnom spore zamieta ako nedostatočne odôvodnenú. Ochranná známka sa totižto vzťahuje len na slovo “Hamilton”, nie na meno “Lewis Hamilton”. Navyše dopĺňa, že “Hamilton je bežne rozšírené priezvisko v anglicky-hovoriacich krajinách”.

“Žiadna osoba nemá automatické právo mať svoje meno zaregistrované ako ochrannú známku, ak by to poškodilo práva tretích strán,” píše sa vo verdikte. “Dokonca aj odporujúca strana uznala, že značka ‘Hamilton’ sa používa už od roku 1892, teda ešte pred narodením ‘Lewisa Hamiltona’ ako človeka.”

Zlý úmysel, na ktorý Hamilton upozorňoval, EUIPO nenašiel. Je totižto jasne preukázateľné, že Hamilton International vykazuje relevantnú ekonomickú aktivitu a jej žiadosť sa vzťahuje práve k nej. Nejde o pokus “ukradnúť” túto ochrannú známku spoločnosti 44IP, ktorá sa pre zmenu snaží zaobstarať si ochrannú známku na meno “Lewis Hamilton” pre rôzne produkty: hodinky, smart hodinky, šperky. Proti tomuto ťahu sa, prirodzene, stavia spoločnosť Hamilton International, keďže pôsobí v tej istej oblasti.

Hamiltonova spoločnosť 44IP má zaplatiť takmer 1000-eurové trovy.

Súvisiace články