logo F1online.sk

Vettel sa už v aute cíti lepšie, myslí si Binotto

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2020

Rozlúči sa Sebastian Vettel so Scuderiou dobrými výsledkami? Veľká cena Turecka by to mohla naznačiť, veď Nemec získal svoje zatiaľ jediné pódium v sezóne, no ako hovorí staré príslovie, jedna lastovička ešte leto nerobí. Opatrnosť je teda namieste. Avšak, podľa Mattiu Binotta bol Vettelov výkon z nedele dôkazom toho, že sa Nemec začína kamarátiť s monopostom s označením SF1000.

Vettelovi sa už v úvodnom kole podarilo získať osem priečok, čím napodobnil výkon Kimiho Räikkönena z VC Portugalska, ktorý tiež v náročných podmienkach vyškolil konkurenciu. Vettel pokračoval rovnako dobre aj po zvyšok pretekov a na záver vyťažil z chyby jeho kolegu.

“Ja sa zo Sebastiana veľmi teším. Myslím si, že skončiť tretí a získať pódium bolo preňho veľmi dôležité,” hovorí Mattia Binotto, šéf Maranella. “Zatiaľ to preňho bola náročná sezóna. Myslím si však, že aspoň teraz ku koncu sezóny sa začína cítiť v aute pohodlne.”

Z posledných piatich pretekov Vettel bodoval len dvakrát — získal jedno tretie miesto a jedno desiate. Švajčiarsky inžinier však vidí to zlepšenie: “Podáva lepšie výkony. Mal dobré preteky. Už od štartu bol veľmi konzistentný, mal dobré tempo, manažoval svoje pneumatiky a držal si pozíciu.”

“Aj v tom úplne poslednom kole si s tým veľmi dobre poradil. Využil príležitosť, čo je skvelé, a skončil na treťom mieste veľmi tesne za Sergiom Pérezom. Je to vynikajúce,” opakoval Binotto. “Teším sa spolu s ním. Do konca nám zostávajú ešte tri preteky, nuž dúfam, že sa nám bude dariť aj na tých ďalších.”

Vettel má v tejto sezóne problémy skôr s kvalifikáciou. Keď tá nedopadne dobre a do pretekov má odštartovať z druhej desiatky, zvyčajne sa zasekne v niektorom z vláčikov na trati a bez podpory pohonnej jednotky sa len vozí. Vďaka skvelému štartu mohol v nedeľu jazdiť na čele takéhoto vláčika a hneď sa to prejavilo i na výsledkoch.

“Vylepšujeme naše auto. Ak sa pozriete na naše posledné veľké ceny, tak v pretekoch sme si zlepšili pozíciu. Myslím si, že auto je konzistentnejšie a aj o trochu rýchlejšie. Je skvelé získať takéto výsledky, je to super s ohľadom na budúcu sezónu, rovnako tak pred nasledujúcimi pretekmi. A ani vo veci konštruktérskeho poradia nie je ešte šampionát uzavretý, čo je povzbudzujúce,” doplnil Binotto, ktorého družina stráca na piaty Renault už len šesť bodov.