logo F1online.skF1online.sk

Ferrari hľadá riešenie na poskakovanie. Makáme naplno, ubezpečil Vasseur

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Okruh Spa-Francorchamps so svojimi rýchlymi zákrutami mal byť pre Ferrari veľkým testom. Počasie talianskej stajni dosť pomohlo, ale v nedeľu sa poskakovanie opäť vrátilo. Šéf tímu Frédéric Vasseur avizuje, že továreň usilovne pracuje na riešení.

Vylepšenia predstavené v Španielsku síce na monopost pridali prítlak, ale spolu s ním sa dostavili aj nežiadúce efekty. V rýchlych zákrutách auto opäť poskakuje. Charles Leclerc varoval fanúšikov, že v Belgicku budú tieto problémy najviditeľnejšie. Čierny scenár sa nenaplnil, keďže kvalifikácia sa jazdila na vode. Rýchlosti v zákrutách boli automaticky nižšie, a tak sa poskakovanie neobjavilo.

Leclerc vďaka tomu štartoval z pole position a v úvodnej fáze pretekov mohol byť so svojím monopostom spokojný. Čím bol však monopost ľahší, tým stúpala rýchlosť v zákrutách. Na konci pretekov už auto zase skákalo.

“Odstránenie poskakovania bude výkonnostný krok vpred. Makáme naplno, aby sme na to niečo priniesli. Urobíme to čím skôr,” sľúbil po nedeľnej veľkej cene Frédéric Vasseur. “Simulovať poskakovanie je však celkom nemožné. Aj medzi jednotlivými segmentmi víkendu sa poskakovanie objavuje a zas mizne, keď sa zmení smer vetra alebo niečo iné. Je to hraničné. My sme v tejto veci na hrane.”

Pridávať prítlak na monopost je čoraz náročnejšie. Objavujú sa teórie, že súčasné monoposty s oveľa jednoduchšími tlmičmi, než pri predchádzajúcej generácii, môžu mať aj “príliš veľa prítlaku”. Ak totiž prítlak preťaží tlmiče a monopost sa dostane príliš blízko pri zem, tak sa vráti poskakovanie. Pre tímy je teraz dôležité hľadať prítlak a pridávať ho na tých miestach, kde spôsobí najmenšie problémy. McLaren sa to očividne naučil.

“Máme nejaké metriky, ktorými predpovedáme, či budeme v lepšej forme alebo nie, ale v konečnom dôsledku sme aj pod tlakom toho, koľko výkonu by sme mohli získať, keby sme mali o čosi viac prítlaku,” vysvetľuje Vasseur.

Pridať ho je veľmi lákavé, no teraz je už všetko o detailoch. “Myslím si, že sme spravili obrovský krok vpred, ale všetci v tejto veci spravili obrovský krok vpred. Problémom je, že vyvíjame oveľa bližšie pod limitom. Celý čas sa hráme s poskakovaním, aby sme sa udržali blízko. Ak to prestrelíte, musíte o krok ustúpiť.”

Súvisiace články

Diskusia