logo F1online.skF1online.sk

Alpine viac nefunguje ako funguje. Gasly opäť bojoval s autom

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Alpine v posledných týždňoch sprevádza množstvo technických problémov, ktoré ho oberajú aj o šancu bodovať. Pierre Gasly na nedeľnej Veľkej cene Belgicka nebojoval ani tak so súpermi, ako hlavne so svojím vlastným monopostom.

Estebanovi Oconovi sa podarilo využiť príležitosť, ktorú si spolu s Alpinom pripravili. Monopost A524 mal vynikajúcu maximálku na rovinkách a v Oconovom podaní sme videli viacero úspešných predbiehacích manévrov, vďaka ktorým získal dva majstrovské body.

Jeho tímový kolega taký spokojný nebol. Už po deviatich kolách ho tím poslal do boxov, no zarobiť na undercute sa mu nepodarilo, práve naopak, undercut vyšiel Danielovi Ricciardovi. Následne sa Gasly nedokázal vzdialiť Valtterimu Bottasovi a po druhej zastávke spadol mimo bodované priečky.

Pierre Gasly po pretekoch vysvetlil, prečo mu chýbala rýchlosť. “Celé popoludnie sme mali problémy s motorom. Na rovinkách som v každom kole strácal sedem desatín pre problémy s teplotami motora,” vysvetlil Francúz, podľa ktorého to nebolo všetko. “Riadenie nebolo rovno počas celých pretekov, netrafili sme správnu stratégiu… Robíme skrátka príliš veľa chýb.”

“Posledné tri víkendy boli totálne frustrujúce. Nemáme vyriešené veci, ktoré by sme mali mať vyriešené. Viem, že chlapci majú aj na viac,” odkázal pilot Alpinu, ktorý nedávno podpísal novú zmluvu.

Francúzsky tím musí nutne riešiť spoľahlivosť svojho auta. V piatok Esteban Ocon vynechal prvý tréning pre únik chladiacej kvapaliny okolo batérií. V Maďarsku musel Gasly odstúpiť pre zlyhanie hydrauliky, v Silverstone dokonca ani neodštartoval. Keď sa k tomu pridajú chyby stratégov, snaha dobehnúť Racing Bulls a Haas v šampionáte sa zdá byť vopred odsúdená na neúspech.

“Mali sme náročný vstup do sezóny. Náš tím získal zhruba desať bodov, musíme byť oveľa lepší. Je dôležité sa preskupiť a pričiniť sa o to, aby bola druhá polovica roka lepšia,” hovorí Pierre Gasly.

Keď vzápätí dostal otázku o letnej prestávke, otrávene si povzdychol. Po ťažkom dni bola dovolenka to posledné, nad čím chcel uvažovať. Namiesto toho chcel riešiť problémy s tímom. “Bude dôležité, aby sme si k tomu sadli a objektívne sa pozreli do zrkadla, čo zlepšíme, a nastavili si jasné kroky. Z dneška som veľmi sklamaný, pretože sa to určite dalo zvládnuť lepšie.”

Súvisiace články

Diskusia