logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o víťazstvách z jedenásteho miesta: Žiaľ, tie časy sú za nami

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Pred rokom mohol Max Verstappen štartovať aj zo susednej dediny a zrejme by vyhral. V tejto sezóne to už také jednoduché nie je a dokonca ani v Spa-Francorchamps sa Holanďanovi nepodarilo prejsť popod šachovnicovú vlajku na vyššej ako piatej priečke. Pred letom pripúšťa, že zlaté časy sa skončili.

Veľká cena Belgicka 2022 bola ako prechádzka ružovým sadom. Verstappen štartoval zo štrnásteho miesta a už v 12. kole sa ujal vedenia. To bol začiatok éry absolútnej dominancie, ktorá sa však v posledných týždňoch skončila.

Trend vyrovnávania štartového poľa pokračoval aj tento víkend. Videli sme viacero stratégií a Red Bull, ktorý sa nedokázal dostať ani na pódium, hoci všetko urobil správne a trochu mu pomohli aj súperi. Lando Norris chybou na štarte a Mercedes nesprávnym odhadom hmotnosti monopostu.

“V prvom stinte som sa vyhol problémom. Ocitol som sa však v DRS vlaku a v podstate som zostal na svojom mieste,” opisuje Max Verstappen belgické preteky tak, ako ich už pomerne dlho nezažil. “Potom sme sa pokúsili o pekný undercut, ktorý celkom dobre zafungoval. Autá sú však na tom rýchlostne veľmi podobne. Posunúť sa dopredu bolo veľmi ťažké.”

George Russell opísal Spa-Francorchamps ako okruh, ktorý Red Bullu vyhovuje najviac zo všetkých. Nestačilo to. Obhajca titulu bol spokojný aj bez víťazstva. “Myslím si, že z jedenásteho miesta sme odviedli dobrú robotu. Pozerám sa aj na šampionát a toto bol pozitívny deň.”

“Samozrejme, že chcete viac, ale s našou rýchlosťou z posledných veľkých cien nebolo reálne pomýšľať na to, že sa opäť dostaneme z jedenásteho miesta na čelo. Žiaľ, tie časy sú už za nami,” vyhlásil Verstappen.

Namiesto toho má viacero vyrovnaných súperov, no zároveň aj šťastie, že sa o body berú navzájom. Od VC Monaka nazbierali takmer totožný počet bodov jazdci z troch tímov: Max Verstappen (116), Lewis Hamilton (115) a Oscar Piastri (114).

“Našťastie sa to trochu mení, takže nezískava všetky body len jeden konkrétny tím,” prikývol Verstappen. “Vieme však, že nás čaká práca. Chceme sa zlepšiť. Uvidíme, čo s tým vieme urobiť.”

V sobotu vyzdvihol najmä McLaren, ktorý za rok spravil neuveriteľný skok vpred. “Ak sa pozriete na posledných päť alebo šesť pretekov, tak jasne boli najlepší. Je to v pohode, klobúk dolu. Myslím si, že odviedli výbornú prácu.”

“Počas prestávky musíme pár vecí rozanalyzovať: Všetko, čo sme spravili od prvých pretekov až doteraz a pokúsiť sa znova zabojovať v Zandvoorte. Uvidíme, či dokážeme túto situáciu vylepšiť, otočiť a byť konkurencieschopnejší. Tento súboj je stále dosť tesný. Keď spravíte drobnú chybu, rýchlo sa to môže zvrtnúť. Musíme aj to využiť vo svoj prospech, pretože teraz je to veľmi ťažké. Zostáva nám veľa pretekov a veľa vecí sa ešte môže stať,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia