logo F1online.sk

Lowe stojí za Hamiltonom: Nie je to len o aute, pozrite na jeho kolegu…

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2020

Lewis Hamilton spečatil svoj siedmy majstrovský titul najlepším spôsobom, akým mohol. Na zradnej trati ukázal, že svoje úspechy dosiahol zaslúžene a nie len vďaka monopostu. Podľa Paddyho Lowa tým musel umlčať aj kuvičie hlasy.

Ak by to bola ďalšia nedeľa z kategórie nudných a dominantných zároveň, dozvuky po Hamiltonovej korunovácii by vyzerali určite inak. Kým niektorí by vyzdvihli jeho bezchybnú jazdu, oveľa väčšia skupina než dnes by sa utvrdila v tom, že Hamilton za svoje víťazstvá vďačí len inžinierom.

“Bolo úplne zrejmé, že v tom aute rozhodoval on,” hovorí Paddy Lowe pre motorsport.com. Lowe, mimochodom, stál pri Britových troch tituloch — pri tom v McLarene a prvých dvoch v Mercedese. “Áno, má dobré auto, ale ak si ho porovnáte s jeho kolegom, alebo aj s chybami iných skvelých jazdcov v tých pretekoch, tak predviedol perfektný výkon. Podľa mňa sa teda postaral ak nie o 100 percent úspechu v tých jedných pretekoch, tak určite o viac ako 90.”

Áno, je pravda, že v nedeľu predviedol skvelý výkon, ale nenechajme sa uniesť jednou veľkou cenou. Sezóny sa obyčajne skladajú z približne dvadsiatich podujatí, v ktorých Brit nemá — aj vďaka autu — žiadnu konkurenciu. Keby bol Hamilton pod neustálym tlakom, a to v priebehu celej sezóny, možno by sme už nevideli toho bezchybného Lewisa. Určite by sa mu nejazdilo tak ľahko ako s vedomím, že má titul jasne vo vrecku.

Paddy Lowe by k tomu niečo rád doplnil: “Ak si vezmete jeho celú kariéru a tých sedem titulov, tak musíte spriemerovať ten obrovský príspevok tímov, ktoré vyrábali skvelé autá. Ak však pri tom všetkom máte vedúceho jazdca, akým je Lewis, ktorý počas štrnástich sezón v jednom z áut na čele vybojoval sedem titulov, tak je to o jeho jazdení.”

Hneď to dovysvetlil: “Môžete sa pozrieť na jeden konkrétny šampionát a povedať, že v ňom to mal ľahké. Všetky ale neboli ľahké. Nuž a ďalší faktor, ktorý zohráva úlohu, je tiež výdrž a konzistentnosť.”

“O mnohých skvelých jazdcoch môžete povedať, že vďaka svojmu talentu sa levím podielom podpísali pod ziskom svojich titulov, alebo aj jediného titulu, ale vyhrať sedem titulov si vyžaduje výnimočnú konzistentnosť a výdrž,” zdôraznil rodák z Nairobi.

História Formuly 1 pamätá na mnohých viacnásobných majstrov sveta, no len dvoch sedemnásobných. Pri žiadnom z tých viacnásobných to nebolo len o čistom jazdení. Hoci sa na to často zabúda, v tíme Formuly 1 nejde len o čísla, desatiny a konské sily, ale aj o vzťahy a atmosféru. Tu Hamilton vyniká.

Paddy Lowe počas svojej kariéry zažil i Ayrtona Sennu, Miku Häkkinena, Damona Hilla či Nigela Mansella. “Žiaden z nich nemal tú vytrvalosť na to, aby rok čo rok pokračoval v práci a získal niekoľko titulov. V tomto Lewis vyniká, veľa toho obetoval — pri životných rozhodnutiach, keď sa zaviazal len jeho kariére v F1. A tiež má konzistentnosť, zostáva v jednom tíme.”

“Ľudia vravia, že všetky tie preteky povyhrával v Mercedese, a že za jeho štrnásťročnú kariéru bol len v dvoch tímoch. Tak to rozanalyzujme. Je to príbeh o konzistentnosti, lojálnosti a manažmente vzťahov.”

“Ono to príde, ak zostanete v rovnakom tíme a spoločne vylepšujete tie výkony. Rovnako dôležité ako čokoľvek iné je preto udržiavanie vzťahov. To je tiež súčasťou balíka, ktorý potrebujete mať, aby ste boli dlhodobo úspešní,” doplnil Lowe.