logo F1online.skF1online.sk

Lowe stojí za Hamiltonom: Nie je to len o aute, pozrite na jeho kolegu…

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2020

Lewis Hamilton spečatil svoj siedmy majstrovský titul najlepším spôsobom, akým mohol. Na zradnej trati ukázal, že svoje úspechy dosiahol zaslúžene a nie len vďaka monopostu. Podľa Paddyho Lowa tým musel umlčať aj kuvičie hlasy.

Ak by to bola ďalšia nedeľa z kategórie nudných a dominantných zároveň, dozvuky po Hamiltonovej korunovácii by vyzerali určite inak. Kým niektorí by vyzdvihli jeho bezchybnú jazdu, oveľa väčšia skupina než dnes by sa utvrdila v tom, že Hamilton za svoje víťazstvá vďačí len inžinierom.

“Bolo úplne zrejmé, že v tom aute rozhodoval on,” hovorí Paddy Lowe pre motorsport.com. Lowe, mimochodom, stál pri Britových troch tituloch — pri tom v McLarene a prvých dvoch v Mercedese. “Áno, má dobré auto, ale ak si ho porovnáte s jeho kolegom, alebo aj s chybami iných skvelých jazdcov v tých pretekoch, tak predviedol perfektný výkon. Podľa mňa sa teda postaral ak nie o 100 percent úspechu v tých jedných pretekoch, tak určite o viac ako 90.”

Áno, je pravda, že v nedeľu predviedol skvelý výkon, ale nenechajme sa uniesť jednou veľkou cenou. Sezóny sa obyčajne skladajú z približne dvadsiatich podujatí, v ktorých Brit nemá — aj vďaka autu — žiadnu konkurenciu. Keby bol Hamilton pod neustálym tlakom, a to v priebehu celej sezóny, možno by sme už nevideli toho bezchybného Lewisa. Určite by sa mu nejazdilo tak ľahko ako s vedomím, že má titul jasne vo vrecku.

Paddy Lowe by k tomu niečo rád doplnil: “Ak si vezmete jeho celú kariéru a tých sedem titulov, tak musíte spriemerovať ten obrovský príspevok tímov, ktoré vyrábali skvelé autá. Ak však pri tom všetkom máte vedúceho jazdca, akým je Lewis, ktorý počas štrnástich sezón v jednom z áut na čele vybojoval sedem titulov, tak je to o jeho jazdení.”

Hneď to dovysvetlil: “Môžete sa pozrieť na jeden konkrétny šampionát a povedať, že v ňom to mal ľahké. Všetky ale neboli ľahké. Nuž a ďalší faktor, ktorý zohráva úlohu, je tiež výdrž a konzistentnosť.”

“O mnohých skvelých jazdcoch môžete povedať, že vďaka svojmu talentu sa levím podielom podpísali pod ziskom svojich titulov, alebo aj jediného titulu, ale vyhrať sedem titulov si vyžaduje výnimočnú konzistentnosť a výdrž,” zdôraznil rodák z Nairobi.

História Formuly 1 pamätá na mnohých viacnásobných majstrov sveta, no len dvoch sedemnásobných. Pri žiadnom z tých viacnásobných to nebolo len o čistom jazdení. Hoci sa na to často zabúda, v tíme Formuly 1 nejde len o čísla, desatiny a konské sily, ale aj o vzťahy a atmosféru. Tu Hamilton vyniká.

Paddy Lowe počas svojej kariéry zažil i Ayrtona Sennu, Miku Häkkinena, Damona Hilla či Nigela Mansella. “Žiaden z nich nemal tú vytrvalosť na to, aby rok čo rok pokračoval v práci a získal niekoľko titulov. V tomto Lewis vyniká, veľa toho obetoval — pri životných rozhodnutiach, keď sa zaviazal len jeho kariére v F1. A tiež má konzistentnosť, zostáva v jednom tíme.”

“Ľudia vravia, že všetky tie preteky povyhrával v Mercedese, a že za jeho štrnásťročnú kariéru bol len v dvoch tímoch. Tak to rozanalyzujme. Je to príbeh o konzistentnosti, lojálnosti a manažmente vzťahov.”

“Ono to príde, ak zostanete v rovnakom tíme a spoločne vylepšujete tie výkony. Rovnako dôležité ako čokoľvek iné je preto udržiavanie vzťahov. To je tiež súčasťou balíka, ktorý potrebujete mať, aby ste boli dlhodobo úspešní,” doplnil Lowe.

Súvisiace články

Diskusia