logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Carlos Sainz sa rozhodol a upísal sa Williamsu

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Carlos Sainz sa po dlhých týždňoch prehodnocovania ponúk konečne rozhodol. V pondelok popoludní oznámil, že spomedzi Audi, Alpinu a Williamsu si vybral posledný menovaný tím. So stajňou z Grove podpísal dvojročný kontrakt s možnosťou predĺženia.

Nemecký magazín Auto Motor und Sport v nedeľu poznamenal, že oficiálne oznámenie kontraktu Carlosa Sainza bolo pôvodne naplánované na včera. Nakoniec sa harmonogram trochu zmenil, ale od konca VC Belgicka neprešlo ani 24 hodín a definitívu máme na svete. Williams vo svojom oficiálnom tlačovom stanovisku informuje, že Sainz bude jeho jazdcom “v sezóne 2025, 2026 a ďalej”.

Šéf Williamsu James Vowles už dlho lanáril Carlosa Sainza. Pod jeho vedením totiž rastie tím, ktorého ambície sú čoraz vyššie. Ak Williams hodnotíme na základe jeho posledných sezón a predpovedáme, že sa bude naďalej potácať na chvoste štartového roštu, vraj robíme veľkú chybu, píše v tomto duchu renomovaný novinár Joe Saward.

Po dôkladnom zvážení všetkých ponúk nakoniec aj Carlos Sainz zhodnotil, že Williams má najväčšie šance uspokojiť jeho požiadavky. “Nie je žiadnym tajomstvom, že tohtoročný trh s jazdcami bol z rôznych dôvodov nesmierne zamotaný. Chvíľu mi trvalo, kým som oznámil svoje rozhodnutie.”

“Som však plne presvedčený, že Williams je to správne miesto na pokračovanie mojej púte vo Formule 1. Som veľmi pyšný na to, že sa pripojím k tímu s takou históriou a úspechmi, kde jazdili mnohí moji hrdinovia z detstva a kde zanechali svoj odkaz v tomto športe,” pokračoval španielsky pretekár. “Konečným cieľom je vrátiť Williams tam, kam patrí; na čelo štartového roštu. Je to výzva, do ktorej idem so vzrušením a pozitívnym pohľadom.”

“Som presvedčený, že tento tím má všetky potrebné ingrediencie, aby opäť začal písať históriu. Počnúc 1. januárom dám absolútne všetko do toho, aby som Williams ťahal vpred spolu s každým členom jeho tímu,” teší sa na ďalšiu kapitolu Sainz.

Myslíme to vážne, odkazuje Vowles

Budúci pilot stajne sa poďakoval aj vedeniu a prezradil, že práve jeho stabilita zohrala dôležitú úlohu pri rozhodovaní. V Alpine sa vedenie mení prakticky každý rok a ani nahradenie Andreasa Seidla v Audi bývalým šéfom Ferrari Mattiom Binottom nevysiela veľmi dobrý signál.

Niektoré zahraničné zdroje navyše špekulovali, že nová zmluva Carlosa Sainza vyjde Williams na desať miliónov dolárov ročne, no aj istú dávku neistoty. Má totiž obsahovať klauzulu, ktorá Sainzovi dovolí opustiť tím, ak sa v roku 2025 uvoľní miesto v Red Bulle alebo v Mercedese. K týmto správam sa britská stajňa nevyjadrila, takže naďalej zostávajú v rovine teórií. Takáto záruka by však určite mohla byť tým rozhodujúcim bodom, ktorý naklonil misky váh v prospech Williamsu.

“Carlosov príchod do Williamsu je jasným vyjadrením zámerov oboch strán,” hovorí šéf Williamsu James Vowles. “Carlos opakovane dokazuje, že patrí k najtalentovanejším jazdcom na rošte s víťazstvami na konte. Toto len podčiarkuje našu vzostupnú trajektóriu, na ktorej sa nachádzame. Carlos neprináša len skúsenosti a výkonnosť, ale aj výraznú motiváciu dostať z tímu a monopostu každú tisícinku sekundy. Perfektne to do seba zapadá.”

Bývalý stratég Mercedesu je na jazdecké obsadenie Williamsu pyšný. “S Alexom a Carlosom máme jednu z najobávanejších jazdeckých dvojíc na rošte s obrovskými skúsenosťami, ktoré nás budú viesť do roku 2026 a éry nových pravidiel. Táto viera v misiu našej spoločnosti demonštruje rozsah prác, ktoré predbiehajú v zákulisí. Ľudia by nemali spochybňovať naše ambície a naše momentum, zatiaľ čo pokračujeme na ceste ku konkurencieschopnosti. Sme tu, myslíme to vážne a s podporou Doriltonu investujeme toľko, koľko je nutné na návrat do čela.”

Vowles sa napokon poďakoval Loganovi Sargeantovi a Williams mu vyjadril podporu do roku 2025 a neskôr.

Súvisiace články

Diskusia