logo F1online.sk

Hamilton o povýšení do rytierskeho stavu: Iní si to zaslúžia viac

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2020

Lewis Hamilton je už spolu s Michaelom Schumacherom na čele toho najdôležitejšieho rebríčka Formuly 1; na čele rebríčka majstrov sveta. Podľa Davida Coultharda či Landa Norrisa preto nastal čas, aby bol formulový šampión konečne povýšený do rytierskeho stavu. Čo na to hovorí samotný Hamilton?

Tituly sir sa budú prideľovať opäť na Nový rok, teraz je teda najlepší čas niekoho naň nominovať. Motorsport UK či dokonca niekoľko poslancov britského parlamentu napísalo premiérovi Borisovi Johnsonovi list, v ktorom ho presne o toto žiadajú; aby Hamiltona 1. januára ocenili povýšením do rytierskeho stavu.

Špekulácie o tom, že sa o Lewisovi Hamiltonovi naozaj uvažuje, rozdúchala gratulácia oficiálneho profilu britskej kráľovskej rodiny na twittri po zisku jeho siedmeho titulu.

“Keď premýšľam o tejto pocte, myslím o ľuďoch, akým bol môj starý otec, ktorý slúžil na vojne,” reaguje Lewis Hamilton na šancu zisku titulu sir. “Myslím na sira Kapitána Toma, ktorý sa dostal do rytierskeho stavu. Na túto neuveriteľnú poctu čakal sto rokov.”

“Ďalej tu máme ľudí, ktorí pracujú v nemocniciach. Sestričky a doktori, ktorí zachraňujú životy v týchto najťažších časoch vôbec. Myslím na všetkých tých tichých hrdinov. Ja sa nepovažujem za tichého hrdinu. Ja som nikoho nezachránil. Je to veľká česť, že len malá skupinka ľudí dostala tento titul.”

“Ja môžem povedať len toľko, že keď stojím na pódiu a počujem našu národnú hymnu, som veľmi, veľmi hrdý. Som veľmi hrdý Brit a ako som už povedal, toto je tá najvýnimočnejšia chvíľa — keď môžem reprezentovať celý národ,” hovorí Hamilton.

Faktom však zostáva, že tituly sir dostávajú aj športovci. Lando Norris je za to, aby ho dostal i Hamilton. “Žiaden iný Brit nedokázal to, čo on. Iba jeden ďalší človek na svete dosiahol to isté. Je ním Michael Schumacher.”

“V mnohých smeroch je lídrom, či už na trati alebo mimo nej. Iní športovci, ktorí vo svojich športoch dosiahli podobné úspechy, sa dostali do rytierskeho stavu. Nevidím dôvod, prečo by sa on nemal. Na druhej strane si myslím, že je to dobré aj pre deti, ktoré by chceli začať pretekať alebo toho o pretekaní veľa nevedia. Inšpirujú sa ním a začnú sa snažiť o podobné úspechy,” zhrnul Norris.

Súvisiace články