logo F1online.sk

Alonsa spred troch rokov by ste v tíme nechceli, hovorí Button

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2020

Fernando Alonso odchádzal z Formuly 1 ako znechutený pilot McLarenu, ktorého v žiadnom inom tíme nechceli — aspoň nie v takom, o ktorý by on stál. Jeho povesť rozvracača tímov už bola všetkým dobre známa. Tomu je však koniec, čoskoro spoznáme nového Fernanda, myslí si Jenson Button.

Alonso si od Formuly 1 dostatočne oddýchol. Sezónu 2019 trávil na stupňoch víťazov v seriáli WEC, v ktorom sa stal dvojnásobným víťazom 24-hodinovky v Le Mans a získal titul. Predstavil sa aj na Indy 500 či na Dakare, čím niektorým pripomenul Kimiho Räikkönena a jeho dobrodružstvá na rely alebo v NASCAR spred desiatich rokov.

Jenson Button vidí medzi spomínanými borcami veľkú spojitosť, hovorí pre Autosport: “Räikkönen vypadol z efjednotky, strávil niekoľko rokov preč a potom si uvedomil, aká je Formula 1 dobrá.”

“Preto sa do nej vracajú, preto sa do nej vracia Fernando,” myslí si jeho kolega z rokov 2015 a 2016. “Určite mu to pomohlo. Myslím si, že sa Fernando vráti ako lepší jazdec. Či už po stránke toho, aký je zručný, alebo pri práci s tímom — myslím si, že bude výrazne iný.”

“Bude fascinujúce to sledovať, pretože Fernanda spred troch alebo štyroch rokov by ste nechceli mať v tíme.” V Honde by o tom vedeli rozprávať… “Ale teraz si myslím, že bude oveľa lepším tímovým hráčom. Rozumie, že je to nevyhnutné, ak chcete byť úspešní.”

Formula 1 pritiahla späť Kimiho Räikkönena, Fernanda Alonsa, v minulosti aj Michaela Schumachera či Nikiho Laudu. Ako o nej premýšľa Jenson Button? “Toto je zábavné, pretože keď sa teraz pozerám na Formulu 1, tak si hovorím, že kiežby som v nej zostal o pár rokov dlhšie.”

Je v tom však nostalgia a spomienkový optimizmus. “Je ľahké sa obzrieť dozadu a povedať niečo také. Zabudnete totiž, koľko ste toho dali do športu. Sedemnásť rokov som strávil pretekaním. Na konci toho všetkého som bol naozaj unavený a psychicky vyčerpaný.”

“Musel som sa dostať preč. Na konci roka 2014 som hovoril svojim známym, že už mám toho dosť a odídem. Povedali mi — nie, nie, nie, ešte jeden rok. Na konci roka 2015, ktorý bol celkom dobrý, som si hovoril, že chcem odísť,” spomína Button. Aj vtedy sa ešte nechal presvedčiť. “V polovici sezóny 2016 som už mal jasno, vedel som, že teraz je ten správny čas. Už pred koncom roka som bol rozhodnutý, že stačilo.”

“Bol to správny čas na odchod. Keby som sa vedel vrátiť, mal by som zostať ešte jeden či dva roky?” pýta sa. “Možno. Ale v Japonsku som sa dobre bavil. Bolo to oveľa uvoľnenejšie a bola to aj väčšia zábava.”