logo F1online.skF1online.sk

Hamiltonovi sa nepáčila stratégia: Tímu som hovoril, nech nezastavujeme dvakrát

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Mercedes predviedol v Belgicku nevídaný obrat. V piatok mal tím hrozný deň, ale víkend zakončil s double, z ktorého sa však, bohužiaľ, radoval len asi dve hodiny. George Russell ukázal, že tímy nevyhodnotili degradáciu pneumatík správne a doslova okradol všetkých okolo seba vrátane Lewisa Hamiltona, ktorý bol po pretekoch spokojný s druhým miestom, ale pripomenul, že nechcel zastaviť dvakrát.

Mercedes v piatok nasadil vylepšené diely, ale tie sa v sobotu na aute už neobjavili. Nevedno, či upgrade nefungoval, ale so starým autom sa obaja jazdci predviedli vo vynikajúcej forme. Štvrté miesto v kvalifikácii pripísal Lewis Hamilton počasiu, ale nedeľné preteky dokázali, že v Mercedese sa skrýval obrovský potenciál.

„George odviedol fantastickú prácu. Určite si to pozriem ešte raz, ale rozhodne ukázal niečo úžasné. Ak mám byť úprimný, išlo to pomerne hladko, mal som množstvo tempa a životnosti v pneumatikách, ale preteky neskončili podľa plánu,“ povedal Lewis Hamilton na tlačovej konferencii v Spa.

Sedemnásobný šampión dokonca ani nepovažoval Russella za svojho súpera. Vo vysielačke sa inžiniera pýtal na tempo Oscara Piastriho za ním, nie na tímového kolegu. Stratégovia ho povolali do boxov aj druhýkrát, aby pokryli pokus o undercut zo strany Charlesa Leclerca a Landa Norrisa. Zdalo sa, že Russell sa pohybuje v území nikoho, ale ten dokonalo prekĺzol popod radar a nakoniec prešiel cieľom ako prvý, hoci ho po pretekoch diskvalifikovali.

„Ak ste počuli moju vysielačku, tak som väčšinu času navrhoval tímu jednu zastávku,“ vyhlásil Hamilton. „Pneumatiky boli podľa mňa celkom dobré, stále mali dostatok životnosti a zrýchľoval som, takže som nechcel zastaviť v boxoch.“

Aj keď za stratégiu svojmu tímu dvakrát neďakoval, rozhodne mu ďakoval za auto. V piatok vraj Mercedes strácal sekundu na kolo, ale v nedeľu bol pravdepodobne najrýchlejší zo všetkých. „Bolo to ako noc a deň,“ povedal na margo svojho auta pilot Mercedesu.

„Piatok bol pre nás oboch katastrofálny a bojovali sme s vyvážením. Dnes však auto ožilo a naozaj ma prekvapilo, že som sa najprv dostal do vedenia a potom všetkým unikal. Ako som povedal, už roky som to nemal takto pod kontrolou,“ dodal spokojný Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia