logo F1online.skF1online.sk

Zdalo sa mi to ako veľký risk, hovorí Piastri o jednozastávkovej stratégii

Oscar Piastri a Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 7. 2024

Ďalší výborný výkon v podaní Oscara Piastriho. Nebyť jednej chyby, možno by sa priamo zapojil aj do bitky o víťazstvo, a zopakoval si eufóriu z Maďarska. Takto to bolo ´len´ tretie miesto, ktoré sa po diskvalifikácii Georgea Russella premenilo na druhé.

Austrálčan opäť ukázal výborné tempo i nádherný manéver na Charlesa Leclerca, ktorým si uvoľnil cestu k stíhaniu oboch Mercedesov. Ešte predtým však pri druhom pitstope stratil cenné sekundy, keď netrafil svoje vymedzené miesto v boxoch, a zrazil tzv. ´jackmana´ (mechanika, ktorý spredu dvíha monopost pri pitstope).

„Stalo sa mi to už asi druhý alebo tretíkrát v sezóne, takže sa to pokúsim už nezopakovať,“ poznamenal Oscar Piastri, ktorý sa až v poslednom kole dostal do DRS za Lewisa Hamiltona.

„Nebolo ľahké prejsť predtým cez Charlesa, navyše som si prehrial pneumatiky. Pokojne sa mohlo stať, že by som za ním zostal zaseknutý po dlhší čas. Pre mňa to bol kľúčový moment. Moje tempo totiž bolo veľmi dobré. Mrzí ma, že kvalifikácia mi nevyšla úplne najlepšie. Tento víkend bol totiž veľmi silný,“ pokračoval austrálsky pilot.

Oscar Piastri nakrátko viedol preteky, keď pri druhých pitstopoch zostal na trati dlhšie než ostatní, a pochvaľoval si tempo na čistom vzduchu. V tom čase mal obuté hardy a dokonca odjazdil najrýchlejšie kolo. Neskrslo mu na um vyskúšať jednozastávkovú stratégiu?

„Mal som takú myšlienku, no nevenoval som jej veľkú pozornosť. Je neskutočné, aký bol dnes rozdiel v čistom a špinavom vzduchu. Akonáhle som mal čistý vzduch, išiel som azda o sekundu rýchlejšie. Potom som cítil, že pneumatiky začali trochu degradovať. Pri pätnástich kolách do konca je na Spa veľké riziko skúsiť to potiahnuť do konca. Aj tak sme mali dobrú šancu vyhrať, pretože som získal pneumatikovú výhodu. Pri spätnom pohľade sme možno mali zvážiť jednu zastávku. Veľa ľudí si asi hovorí, prečo to tiež neskúsili. Mne predovšetkým chýbala lepšia pozícia na trati z kvalifikácie.“

Oscar Piastri po tretíkrát z posledných štyroch víkendov vystúpil na pódium. Dnešným výkonom zatienil Landa Norrisa, a aj jeho zásluhou sa McLaren priblížil v Pohári konštruktérov k Red Bullu na 42 bodov.

„Som vcelku spokojný, no cítim, že sme mali na viac. Tempo totiž bolo výborné, akurát tá kvalifikácia. Aj osobne sa cítim, že si budujem dobré momentum, no viem, ako sa to môže rýchlo zvrtnúť. Snažím sa na tom stavať a cítim, že sme na tom dobre,“ uzavrel Oscar Piastri.

Súvisiace články

Diskusia