logo F1online.skF1online.sk

Leclerc odchádza na prázdniny sklamaný: Naša strata je priveľká

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Ferrari nevyzeralo v úvodnom stinte na Veľkej cene Belgicka vôbec zle. Charles Leclerc si udržal vedenie v prvom kole a neskôr držal krok s Lewisom Hamiltonom. V neskoršej fáze pretekov sa však predsa len potvrdila výkonnostná prevaha Mercedesu a McLarenu, čo značne roztrpčilo štvrtého v cieli Charlesa Leclerca.

Aj keď je štvrté miesto lepší výsledok, než si Ferrari pred štartom víkendu myslelo, monopost SF-24 jednoznačne nestačil na Mercedes, McLaren a ani Red Bull Maxa Verstappena. Holandský pretekár v závere dobiedzal na Leclerca, ale nedokázal ho predbehnúť. Štvrté miesto so stratou 8,5 sekundy na víťaza nevyzerá na papieri najhoršie, ale to pilota Ferrari ani trochu neutešilo.

„Skrátka sme neboli dostatočne silní,“ priznal Leclerc po pretekoch pre televíziu Sky. „Na stredne tvrdých pneumatikách to bolo zložité a najlepšie gumy dnes boli určite hardy. Zdalo sa, ako keby sa tvrdé pneumatiky v priebehu stintu zlepšovali, čo sme rozhodne tiež neočakávali.“

„Urobili sme všetko správne, optimalizovali sme náš balík, čo bol pred víkendom aj náš cieľ. Je sklamanie, že Mercedes, ktorý mal byť podľa nás v pretekovom tempe výkonnostne na našej úrovni, mal nad nami takisto prevahu. Rýchlosť Red Bullu a McLarenu naplnila naše očakávania,“ zhodnotil Leclerc aktuálne rozloženie síl v štartovom poli.

Ferrari asi nemohlo v Belgicku urobiť nič lepšie – „len“ postaviť rýchlejšie auto. Charles po mokrej kvalifikácii štartoval z pole position, udržal sa na čele do tretieho kola a neurobil žiadnu veľkú chybu. Strata 8,5 sekundy na víťaza je teda to najlepšie, v čo mohlo Ferrari dúfať. Pred stajňou z Maranella leží podľa monackého pretekára veľká úloha.

„Jednoducho potrebujeme lepšiu rýchlosť,“ skonštatoval Leclerc. „Presne to nám v súčasnosti chýba. V posledných štvoro alebo pätoro pretekoch sme neoptimalizovali naše bodové zisky, pretože sme potrebovali pochopiť naše problémy.“

„Myslím si, že sme im porozumeli veľmi dobre a pracujeme na niečom, čo by nás ich zbavilo. V každom prípade, smerom do budúcna sa nepotrebujeme len zbaviť našich problémov, ale tiež musíme zlepšiť našu rýchlosť. Nejakú získame už len tým, že sa zbavíme faktorov, ktoré nás v poslednom období limitovali, ale potrebujeme nájsť aj niečo navyše. V súčasnosti je naša strata priveľká,“ zhodnotil situáciu Ferrari monacký pretekár.

Súvisiace články

Diskusia