logo F1online.skF1online.sk

Leclerc očakáva v nedeľu tvrdú bitku, ale McLaren je podľa neho „na inej planéte“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

V Belgicku sa na pole position postaví prekvapujúce meno a celkovo obsadenie prvého radu je veľmi nečakané. Po penalizácii pre Maxa Verstappena a daždivom dni v Spa však bolo možné všetko. Na prvom mieste tak máme po sobote Charlesa Leclerca, ktorý však priznáva, že jeho Ferrari ešte nemá na bitku s najlepšími.

Monacký pretekár nám opäť pripomenul svoje kvalifikačné kúzla. Aj keď Max Verstappen bol v Spa bezkonkurenčný, jeho penalizáciu za výmenu spaľovacieho motora využil Charles Leclerc a dostal sa na pole position. Tá sa mu do štatistík aj započíta a je už jeho 25. v kariére. Za tú však môže Monačan okrem svojho jazdeckého kumštu ďakovať aj nebesiam.

„Som veľmi spokojný a rozhodne som nečakal druhé miesto. Myslím si, že piata priečka by po dnešku bola naším tímom hodnotená ako dobrý výsledok, ale miesto toho odštartujeme z pole position. Pokiaľ však ide o naše pretekové tempo, nemáme žiadne zázračné riešenie a v nedeľu nás čaká zložitý deň,“ povedal Leclerc na tlačovej konferencii po kvalifikácii.

„Maximalizovali sme potenciál nášho auta. Max je s veľkým náskokom pred nami, ale to platilo posledných päť alebo šesť veľkých cien. Red Bull urobil krok vpred, McLaren urobil veľký krok vpred, kým my sme zostali približne na rovnakej úrovni. Okrem toho Red Bull mal o niečo väčší prítlak, čo vám pomôže v týchto podmienkach, a Max je na vode veľmi dobrý,“ povedal Leclerc pre F1 TV.

Jeho Ferrari bolo v posledných týždňoch až štvrté najrýchlejšie auto, čo mu nedáva veľké nádeje pred pretekmi na okruhu, ktorý Scuderii nemá vyhovovať a ľahko sa tu predbieha. Napriek štartu z pole position tak budú hlavnými favoritmi iní, nie Charles.

„Myslím si, že McLaren je tento víkend na inej planéte. Ak budú mať rovnaké tempo ako v piatok, podľa mňa budú neuveriteľne rýchli. Samozrejme, aj Max bude v pretekoch skôr či dôležitý faktor, lebo má skvelé tempo,“ povedal Leclerc.

„Podľa mňa bude pre všetkých náročné vyzvať McLaren, za nimi sú Max a Checo a za nimi budeme my a Mercedes viac-menej na rovnakej úrovni. Máme však výhodu pozície na trati a pokúsime sa ich udržať za sebou,“ sľúbil Monačan.

Pred nedeľnými pretekmi je všetko otvorené a keby meteorológovia hlásili dážď, alebo by sme boli na inej trati, možno by sme s Ferrari počítali do boja o víťazstvo. Ani jeden z týchto faktorov však v nedeľu neprehovorí.

„Bude sucho a na suchej trati sme sa v poslednom čase trápili o niečo viac. McLaren je ďalej pred nami, ako by sme si želali, a hneď za nami bude Checo. Uvidíme, ako to bude vyzerať po prvom stinte, ale na štarte máme dobrú pozíciu. Na tejto trati sa pomerne ľahko predbieha, takže predovšetkým budeme potrebovať tempo. Všetky odpovede sa dozvieme zajtra,“ skonštatoval druhý muž historických tabuliek Ferrari v počte pole position.

Súvisiace články

Diskusia