logo F1online.skF1online.sk

Pérez po najlepšej kvalifikácii od VC Číny: Za tých pár pretekov som nezabudol jazdiť

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 7. 2024

Hranica medzi úspechom a totálnym sklamaním môže byť vo Formule 1 veľmi tenká. Sergio Pérez sa na nej opäť pohyboval, no tentoraz to dokázal zvrátiť vo svoj prospech. V kvalifikácii nestačil len na tímového kolegu a Charlesa Leclerca, čo znamená, že po Verstappenovom treste v nedeľu odštartuje z prvého radu.

Druhá časť kvalifikácie Sergiovi Pérezovi nevyšla podľa predstáv. Po svojom záverečnom pokuse sa síce ocitol na štvrtom mieste, ale väčšina jeho súperov ešte mala čas na jedno merané kolo. Nakoniec rozhodlo 0,003 sekundy o tom, že do najlepšej desiatky nepostúpil Alex Albon, ale pilot Red Bullu.

Aby sa však Pérez do Q3 dostal, minul si všetky čerstvé intermediálky, ktoré mu následne chýbali. Aj na použitých gumách však dokázal zajazdiť druhý najrýchlejší čas, ktorý až na záver z ničoho nič prekonal Charles Leclerc. Tretie miesto je vynikajúce. “Dobrá práca chlapci, zajtra v tom pokračujme a poďme nakopať pár zadkov!” zvolal vo vysielačke.

Dobrý výsledok by mal Mexičana povzbudiť a zdvihnúť mu sebavedomie: “Nejde len o sebavedomie. Za posledných päť alebo šesť pretekov som nezabudol jazdiť. Toto však môžete vidieť aj na mnohých iných jazdcoch. Niekedy sa vám nepodarí vyťažiť z potenciálu monopostu maximum. Z toho dôvodu vám začne chýbať tá sebadôvera, aby ste z auta vyžmýkali maximum.”

“Myslím si, že od Maďarska robíme dobré kroky vpred. Už aj v Silverstone to bolo dosť dobré, mal som vydarený piatok. Auto sa uberá správnym smerom a dúfam, že zajtra to zaklincujeme silným výsledkom. Táto sezóna je ešte dlhá. Treba skloniť hlavy a ako som povedal, spolu s tímom sa koncentrujeme na našu prácu, ktorou je získať čo najviac bodov. Ten zvyšok ma nezaujíma.”

Sergio Pérez však pred mikrofónmi nerozdával širokánske úsmevy. Pred nedeľou totiž netuší, čo môže očakávať. Piatkové problémy prinútili tím celkom prekopať nastavenia auta, takže väčšina dát z piatka sa pri prípravách nedá zmysluplne použiť.

“Je lepšie byť v nedeľu v prvom rade, ale tá dôležitá časť príde zajtra. Plne sa koncentrujem na zajtrajšok. Je pekné získať takýto výsledok najmä preto, že sme medzi piatkom a sobotou dramaticky zmenili monopost. Nemali sme šancu to vyskúšať, no v mokrých podmienkach som z toho nemal taký zlý pocit. Uvidíme zajtra. Myslíme len na zajtrajšie preteky, takže azda sa dokážeme vrátiť a zabojovať s McLarenmi, ktoré vyzerajú byť veľmi silné,” pomenoval hlavných súperov.

Čo sa vlastne na monoposte zmenilo? “Pomenili sme veľa vecí z hľadiska balansu a nastavení. Budeme mať úplne iné auto ako v piatok,” prikývol Pérez. “Tak trochu sa vydávame do neznáma. Spravili sme pár úprav, aby sme sa o pneumatiky starali o trochu lepšie. Ako som povedal, dozvieme sa zajtra.”

“Zajtra nás čaká nový deň, nová príležitosť. Rovnako by som to vnímal, aj keby som vypadol v Q2. Zajtrajšok sa počíta,” uvedomuje si mexický pretekár, ktorý práve zvádza boj o to, či v Red Bulle strávi aj zvyšok roka. “Ak zajtra nebudem mať dobré preteky, pokúsim sa o to v Zandvoorte. V tomto športe vám veci niekedy vychádzajú, inokedy musíte bojovať a nič vám nevyjde. Taký je šport.”

Súvisiace články

Diskusia