logo F1online.skF1online.sk

Hamilton ďakuje nebesiam: Na suchu by sme sa s ťažkosťami dostávali do najlepšej desiatky

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Na vode je to vždy tak trochu lotéria. Všetko záleží na načasovaní a ochote riskovať. V Mercedese absolvovali veľmi náročné piatkové tréningy, po ktorých vykonali na aute nemalé zmeny a v podstate zahodili vylepšenia privezené do Belgicka. To dostalo tím do veľmi neistej situácie, ale po štvrtom mieste Lewisa Hamiltona a siedmom Georgea Russella nemusia byť úplne nespokojní.

V Mercedese po piatku zahodili v podstate všetky vylepšené diely a vrátili sa k starej špecifikácii monopostu. Tím zatiaľ nehádže flintu do žita a inžinieri vraj v továrni vyhodnotia pozbierané dáta. Rozhodli sa však vrátiť k niečomu, čo dobre poznajú, aj keď pre daždivý tretí tréning si auto v Spa vôbec nevyskúšali.

Kvalifikácia na vode však pre všetkých znamenala vstup na málo prebádané územie, za čo bol rád Lewis Hamilton, podľa ktorého by to jeho monopost W15 mal oveľa ťažšie na suchej trati. „Keď začalo pršať, vedel som, že máme šancu na popredné umiestnenie a tieto podmienky som preferoval,“ povedal sedemnásobný šampión pre televíziu Sky, ktorý po štvrtom mieste v kvalifikácii nakoniec odštartuje z tretieho miesta.

„Myslím si, že na suchu by sme sa len s ťažkosťami dostali do najlepšej desiatky. Určite by to bolo ťažké. Na mokrej trati záležalo predovšetkým na načasovaní. Potrebujete sa dostať na trať v správnom čase a myslím si, že my sme vyšli príliš skoro, keďže sme boli úplne prví na okruhu. Tu sme využili naše jediné čerstvé pneumatiky a potom sme už nemali ďalšie na druhý pokus. Je to trochu nešťastné, ale som rád, že som zapísal aspoň takýto výsledok,“ povedal Hamilton.

Aj keď nie je nevďačný, sedemnásobný majster sveta dal jasne najavo, že mohol skončiť lepšie, ale svoje pneumatiky si jednoducho minul v skoršej fáze kvalifikácie. „Áno, myslím si, že keby som mal ďalšiu čerstvú sadu gúm, bojoval by som o prvý rad,“ dodal Lewis.

Tretie miesto na štarte však vzhľadom na piatkovú formu Mercedesu beztak nie je na zahodenie. Nezabudnime, že hneď po zhasnutí červených svetiel čaká pilotov dlhočizná rovinka Kemmel, na ktorej sa Hamilton môže vyviezť v zákryte za Pérezom a Leclercom a potenciálne útočiť aj na vedúcu pozíciu.

„Red Bully a McLareny sú na tejto trati oveľa rýchlejší než my, Ferrari je na tom približne podobne. Max sa cez nás preženie, pretože ich auto je podľa mňa najrýchlejšie tento víkend, takže udržať sa na pódiovej priečke bude pekelný boj, ale ja som pripravený,“ povedal odhodlane Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia