logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Ak bude v sobotu sucho, nebudeme na tom bohvieako dobre

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu, iskry
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Aj tohtoročná Veľká cena Belgicka sa vyznačuje relatívne chladným a premenlivým počasím. V piatok ešte síce nepršalo, ale v sobotu je už pravdepodobnosť oveľa vyššia. Lewis Hamilton verí, že sa predpoveď naplní, pretože na suchej trati sa so svojím Mercedesom dosť natrápil.

Toto Wolff po víkende v Maďarsku dúfal, že v Belgicku “bude mrznúť”. Mercedesom totiž vysoké teploty asfaltu vôbec nevyhovujú. A hoci v Spa-Francorchamps bolo celý deň zamračené, trať mala nad 35 °C, čo je už z pohľadu monopostu W15 nehostinná zóna.

“Bol to dosť zlý deň,” vyhlásil Lewis Hamilton po zisku desiateho miesta, no hneď sa zháčil. Slová sa mu hľadali ťažko. “Ani neviem, čo mám povedať. Na posledných pár pretekoch som sa cítil skvele, no dnes to bolo úplne iné.”

Sedemnásobný šampión nemal ideálnu kvalifikačnú simuláciu, keďže hneď v prvej zákrute prebrzdil pravú prednú pneumatiku. Ďalšie kolo musel absolvovať v pozvoľnom tempe a skúsiť to opäť. Výrazne sa však nezlepšil.

“Prvý tréning nebol veľmi dobrý. V tom druhom sme spravili pár zmien a začalo sa to skvele, no po prezutí na softy som sa nevedel zlepšiť. Máme aj kopu problémov s balansom, ktoré budeme musieť vyriešiť, ale bolo to lepšie. Všetci ostatní sa však zlepšili ešte viac. Stratiť 1,2 sekundy je nanič,” povzdychol si pilot Mercedesu.

Aký má teda pocit z predpovede počasia, ktorá avizuje mokrú kvalifikáciu? “Fantastický! Ak bude sucho, tak na tom nebudeme bohvieako dobre. Počas noci určite vieme spraviť nejaké zmeny, no ak bude pršať, azda sa to trochu otvorí a my podáme lepší výkon. Auto by malo byť lepšie na vode ako na suchu.”

George Russell skončil šiesty so stratou 1,030 sekundy. Ani on nesršal spokojnosťou. Poukázal na hlavných súperov, ktorí majú očividne navrch. “Počas noci nás čaká práca. McLaren a Red Bull sú určite o krok pred nami. Musíme to analyzovať a pokračovať v práci.”

Očakávali v Mercedese takúto stratu? “Len pred desiatimi minútami som vyskočil z auta, takže sa budem musieť pozrieť na rýchlosť v dlhých jazdách s plnou nádržou. Myslím si, že McLaren jazdil s plným výkonom, ktorý vám tu pridá pár desatiniek.”

“V sobotu nás čaká nový deň. Som si istý, že v noci môžeme nájsť viac. Často sa však stáva, že máme veľmi dobrý piatok a ostatní sa v sobotu dotiahnu. Azda sa tento víkend dotiahneme my,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia