logo F1online.skF1online.sk

Piastri nesúhlasí s tvrdením, že víťazstvo mu bolo odovzdané

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Bolo prvé kariérne víťazstvo Oscara Piastriho darované, alebo právom získané? To je slovičkárenie, na ktoré si o pár rokov už nikto nespomenie, ale v týchto týždňoch je stále dosť dôležité. Austrálsky pretekár je však presvedčený, že si ho zaslúžil.

Na túto otázku existujú dva pohľady. Na jednej strane mu Lando Norris prvú priečku skutočne prenechal a tým mu daroval víťazstvo, no na druhej strane ho ani nemal získať. Na prvé miesto sa totiž nedostal svojou zásluhou, ale len vďaka stratégii tímu. Rovnako však môžeme argumentovať, že Norris ani nespravil žiadnu chybu a nemal platiť za chybu stajne, ktorá ho reálne nepotrebovala poslať do boxov ako prvého.

V konečnom dôsledku však Norrisovo otáľanie po tímovej réžii spôsobilo, že o maďarskom premiérovom víťazstve jeho kolegu sa začalo špekulovať, či bolo oprávnené. Austrálčan uznal, že by zrejme radšej privítal obyčajný triumf nad takouto kontroverziou. “V ideálnom svete, možno,” odpovedal Oscar Piastri.

Vzápätí však vysvetlil, prečo je podľa neho víťazná trofej v správnych rukách. “Poslednú zastávku sme absolvovali tak len preto, že sme boli na prvých dvoch miestach a mali sme plnú dôveru, že poradie vrátime naspäť. Ja to vnímam tak, že som si ho zaslúžil. Rozhodne nemám pocit, že by mi bolo odovzdané, ani nič také.”

“Tým nechcem povedať, že som niektoré veci nemohol spraviť lepšie. V konečnom dôsledku som sa však sám dostal do dobrej pozície na štarte pretekov. Keby sme v tej chvíli skutočne pretekali, tak by sme nešli do boxov tak, ako sme do nich išli. Takže si myslím, že som si to zaslúžil,” odkázal pilot McLarenu.

Je pravdou, že keby McLaren nepovolal Landa Norrisa do boxov ako prvého, tak by mal len malé šance vyhrať. V poslednom stinte síce bol o čosi rýchlejší ako Piastri, ale zrejme by to na predbiehací manéver nestačilo.

Piastri nakoniec uviedol, že jeho tím ešte nemá veľa skúseností s podobnými situáciami, no doposiaľ to vždy bolo bezproblémové. “Samozrejme, stále pretekáme za tím. Ešte sme nezažili scenár, že by sme boli na prvých dvoch miestach, ale mnohokrát sme sa na trati ocitli vedľa seba. Vždy to prebehlo férovo a nikdy nedošlo ku kontaktu.”

“Neustále pamätáme aj na isté strategické rozhodnutia, akým bolo načasovanie druhej zastávky, v prospech tímových ambícií. Keby sme naplno pretekali proti sebe a nikto by nám zozadu nerobil starosti, tak by úplne inak vyzeralo poradie, podľa ktorého by sme šli do boxov. Za nami však boli autá, ktoré v nás vyvolávali obavy, preto sme to prehodili a potom vrátili.”

Andrea Stella vysvetlil túto taktiku a princíp stajne, podľa ktorého má každý pilot presne rovnaké šance, tým, že v tom prípade bude ochotnejší pomôcť aj tímovému kolegovi. Nebude totiž cítiť žiadnu krivdu, akú sme mohli vidieť napríklad na VC Brazílie 2022, keď mal Max Verstappen pomôcť Sergiovi Pérezovi, ale pre tímové pletky to odmietol.

Oscar Piastri avizuje, že keď bude Norris potrebovať pomoc v šampionáte, tak ochotne sa k tomu podujme. “Ja sa chcem dostať čo najvyššie, ale pretekám pre McLaren a on má konečné slovo. Pokúsim sa získať čo najviac bodov. Samozrejme, stále sme v pomerne včasnej fáze sezóny a ja som ďaleko vzadu v jazdeckom poradí, ale nie som z neho ešte vylúčený.”

“Ak budú potrebovať, aby som bol tímový hráč a pomohol Landovi, samozrejme, že to urobím. Najdôležitejšie je však pokúsiť sa získať čo najviac bodov pre tím a vyhrať konštruktérov. Máme najväčšiu šancu to dosiahnuť. Uvidíme, čo sa stane,” odkázal.

Súvisiace články

Diskusia