logo F1online.skF1online.sk

Ferrari po letnej prestávke predstaví novú štruktúru technického oddelenia

Frédéric Vasseur
© Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Odchod technického riaditeľa Enrica Cardileho spôsobil vo Ferrari menšie vákuum. Jeho povinnosti dočasne prevzal šéf tímu Frédéric Vasseur, no vývoj monopostu z dlhodobého hľadiska nebude môcť usmerňovať. Taliansky tím hľadá nástupcu. Po letnej prestávke nás chce informovať, ako bude vyzerať technická štruktúra Maranella.

Dlhoročný inžinier Ferrari Enrico Cardile nastupuje na nútenú dovolenku, aby v budúcej sezóne mohol začať pracovať v Aston Martine. Britský tím pokračuje v posilňovaní svojho technického oddelenia a Cardilemu ponúkol atraktívnu ponuku, zatiaľ čo Frédéric Vasseur sa podľa talianskych médií nešiel pretrhnúť, aby ho vo svojom tíme udržal. Šéf tímu chce totiž zo Scuderie spraviť medzinárodný tím a poškuľuje skôr po inžinieroch z Veľkej Británie.

Viac sa vraj dozvieme po letnej prestávke. “Môžem vám oznámiť, že po letnej pauze predstavíme novú štruktúru organizácie,” potvrdil zmeny Frédéric Vasseur. “Z nášho pohľadu to však nie je žiadna dráma. V konečnom dôsledku na tomto projekte pracuje viac ako 200 ľudí a na ďalšom projekte ich je približne 300. Nie je to o jednom človeku.”

“Vždy sa snažím vysvetľovať, že jednotlivec je menej dôležitý ako celá skupina. Platí to, keď niekoho najímate, ale aj keď o niekoho prídete,” zdôraznil šéf talianskej stajne.

Dôjde po letnej prestávke k príchodu nových ľudí? Stále čakáme na rozhodnutie Adriana Neweyho, ktoré je opradené množstvom rôznych špekulácií. Podľa niektorých zdrojov má mať bližšie k podpisu zmluvy s Aston Martinom. Talianska Gazzetta dello Sport zas tvrdí, že Newey by aj uvažoval o príchode do Maranella, ale údajne chcel so sebou priniesť ďalších 20 inžinierov, čo malo spôsobiť problémy pri rokovaniach. Takýto nábor špičkových kapacít by mal totiž veľký dopad na rozpočet — do rozpočtového stropu nie sú zahrnutí len traja najlepšie platení inžinieri stajne.

V tejto chvíli je však špekulácií okolo budúcnosti Adriana Neweyho toľko, že ťažko niečomu veriť. Pre talianske médiá je to veľmi atraktívna téma, ktorá ľudí láka, nuž sa to snažia využiť.

Podľa iných zákulisných informácií má mať navyše Adrian Newey dohodu s Red Bullom o tom, že svoje nové pôsobisko neoznámi skôr ako v septembri. Čaká nás tak dlhá letná prestávka, ktorej ťažiskovou témou sa zrejme stane Newey. K veľkému rozuzleniu dôjde až neskôr.

Ferrari bude zatiaľ pracovať bez riadneho technického riaditeľa. Frédéric Vasseur však nevidí dôvod na paniku. “Ukázali sme, že v ťažkých chvíľach pracujeme ako tím. Nechcem sa pozerať len na jedno podujatie; v priebehu posledných dvanástich mesiacov sme naše manko na víťaza zmenšili o dve tretiny. Vďačíme za to aj práci továrne. Znamená to, že mám v ňu obrovskú dôveru. Musíme v tom pokračovať.

“Aby sme sa nepochopili zle, z výsledkov nie som šťastný. Nie som šťastný z toho, že sme skončili o 20 sekúnd za niekým iným, ale vlani sme stratili až 65 sekúnd,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia