logo F1online.skF1online.sk

Ako Piastri oslavoval víťazstvo? Meškajúci let, pristátie na náhradnom letisku a Big Mac

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Keď Lando Norris vyhral v Miami svoju prvú veľkú cenu, Zak Brown ho vo vysielačke informoval, že jeho let domov sa odkladá a bude sa oslavovať. Prvé víťazstvo je vždy príležitosťou sa poriadne vyblázniť, ale v nabitom programe pilota F1 je to stále ťažšie a ťažšie. Prvé víťazstvo v kariére nedosiahol Oscar Piastri tým najslávnejším spôsobom a ani jeho oslava vraj nebola ako vystrihnutá z filmu o Jamesovi Huntovi.

McLaren to v nedeľu absolútne nezvládol po komunikačnej stránke. Dlhé kolá sa nevedelo, či sa Lando Norris podriadi príkazu tímu. Nakoniec to urobil a Oscar Piastri zvíťazil prvýkrát v kariére, ale priebeh pretekov zanechal trpkú pachuť za týmto dôležitým okamihom v kariére austrálskeho mladíka.

Žiaľ, tento príbeh sa príliš nezlepšil ani v hodinách po odchode z Hungaroringu. Kto očakával oslavu v nočnom klube, ponocovanie a vjazd s autom do bazéna, ten bude sklamaný. Nedeľa večer sa totiž pre Oscara premenila na tortúru.

„Nebola to najnablýskanejšia after party. Let z Budapešti mal veľké meškanie a potom sme pristáli na náhradnom letisku. Priateľka ma čakala doma, ale ja som prišiel až o piatej ráno. Pár hodín sme si pospali a to je asi všetko,“ opísal hororovú cestu domov Oscar Piastri.

Hororový návrat pritom neposlúži ako dobrý príklad zdravého stravovania pre mladých športovcov. V podstate sa však dá povedať, že to bola oslava prvého víťazstva, keďže Oscar si „vyhodil z kopýtka“ a ako čerstvý víťaz pretekov F1 mal právo na porušenie prísneho jedálnička.

„Jedli sme v McDonalde,“ priznal Piastri. „Vracal som sa spoločne s ďalšími jazdcami, boli so mnou Lando, Alex Albon a pár ďalších. Dal som si Big Mac, domov som sa dostal o piatej ráno a to je všetko k mojej oslave. Naozaj, len pár pilotov F1, pár hamburgerov a kuracie nugety. Let meškal asi tri alebo štyri hodiny a nikde v okolí sa nedalo zohnať jedlo. McDonald bol najbližšie a najjednoduchšie riešenie.“

Osud to niekedy takto zariadi. Podľa Oscarových slov nebol na trati ani jeho manažér Mark Webber, ktorý vraj za celý život zmeškal „len troje alebo štvoro pretekov“ svojho zverenca a nakoniec sa do tohto skromného zoznamu zaradilo aj prvé víťazstvo. Podobne je to s jeho priateľkou Lily, ktorá ho na pretekoch pravidelne sprevádza. Aj ona však v Budapešti chýbala.

Nakoniec ho teda doplnili „len“ jeho kolegovia z okruhu. Medzi nimi bol aj Lando Norris, ktorý mu tri kolá pred koncom vrátil vedúcu pozíciu. Podľa Piastriho medzi nimi nepanuje po vypätých pretekoch napätie alebo nevraživosť.

„Sme v pohode,“ povedal o spoločnom čase v McDonalde. „Počas letu domov sme hrali Monopoly. Všetko je v poriadku, len Alex Albon nás naučil pár vecí o tom, ako sa majú hrať Monopoly!“

Súvisiace články

Diskusia