logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Ak sa na aute nič nezmení, nikde nebudeme favoriti

Monopost Charlesa Leclerca na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2024

Aj keď Ferrari malo v Maďarsku o čosi lepšie tempo, než mu pred pár dňami veštili čierne scenáre, talianskemu tímu je jasné, že sa opakuje história. Sezónny vývoj opäť stroskotáva a Scuderia sa z toho tak skoro nedostane. Charles Leclerc zhodnotil, že monopost SF-24 v tejto chvíli nemá na to, aby bol niekde favoritom.

McLaren je už silný na každom type okruhu a za každých podmienok, zatiaľ čo Red Bull síce stráca dych, ale stále sa drží na popredných priečkach. Mercedes sa pred každým víkendom modlí za chladné počasie, v ktorom dokáže aj vyhrať.

Len Ferrari je akési stratené od nasadenia vylepšení v Španielsku. Odvtedy sa trápilo s poskakovaním, ktoré mala odstrániť nová podlaha. Frédéric Vasseur sa už chválil, že sa podarilo tento cieľ splniť, no aj Red Bull po piatku s nadšením zvestoval svetu, že novinky fungujú. Potom však prišla Verstappenova tvrdá kritika.

“Myslím si, že skutočným testom pre nás bude okruh ako Spa. Očakávam, že zrejme na ňom budú naše problémy najprominentnejšie,” ešte víťazoslávne nedvíha ruky nad hlavu Charles Leclerc. “Dostaneme potvrdenie toho, či nás čaká ešte dlhá cesta k vyriešeniu našich problémov, alebo sme vďaka vylepšeniam predstaveným cez víkend na tomto type okruhu spravili krok vpred.”

“Určite sa uberáme správnym smerom z hľadiska pochopenia veci. Čelíme však problému, ktorý je ako vypínač; raz nám to funguje, raz nie. Ťažko pri tom spozorujete zlepšenia. Hovorím najmä o poskakovaní. Nie je to tak, že by ste sa vedeli výrazne zlepšiť pri jeho intenzite. Keď ho máte, tak ho máte. Robíme kroky správnym smerom. Nie som si však istý, či to bude stačiť, aby sme sa mu vyhli,” volí opatrný prístup Leclerc.

So skúsenosťami z predchádzajúcich týždňov to inak ani nejde. Aj keby sa totiž talianskej stajni na dlhých a rýchlych zákrutách v Belgicku potvrdilo, že poskakovanie je opäť pod kontrolou, niekoľko týždňov strateného vývoja to nenahradí.

“Celkovo nám chýba výkon. A aj keď toto nie je okruh s množstvom priestoru na poskakovanie, musíte prijať isté kompromisy, aby ste si ho neprivodili, aj keď sa to týka len rýchlych zákrut. Možno sme ešte všetko neoptimalizovali, pretože časť týchto problémov nás stále sprevádza,” zamyslel sa víťaz monackých pretekov.

S vyhliadkami to nevidí ružovo. Ferrari pred sebou nemá žiadny okruh, na ktorý by sa mohlo obzvlášť tešiť. “Ak náš monopost zostane v tejto podobe, nemyslím si, že sa nájdu preteky, na ktorých by sme mohli byť favoritmi. Monako je veľmi, veľmi špecifický okruh, na ktorom sme boli silní. To však neznamená, že budeme silní aj inde počas sezóny. Takže nie, nemyslím si, že na papieri by sme niekde boli favoriti.”

Súvisiace články

Diskusia