logo F1online.skF1online.sk

Piastri chváli „férové rozhodnutie“ McLarenu: Landovi a tímu veľmi dôverujem

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2024

Oscar Piastri sa dočkal svojho prvého víťazstva vo Formule 1. Dnes je to takmer na deň presne dva roky, čo zverejnil na sociálnych sieťach známe stanovisko, že v roku 2023 nebude pretekať v tíme Alpine. Jeho kariéra v tom okamihu nabrala ten najlepší možný smer a prvé víťazstvo je určite dôležitým míľnikom, aj keď ho sprevádza obrovská diskusia.

Piastri sa ujal vedenia na štarte a držal si ho po väčšinu pretekov. Prišiel oň po druhej zastávke v boxoch, keď naňho v podstate urobil undercut vlastný tím. Nasledovali nekonečné kolá vyjednávaní a nejeden si myslel, že Lando Norris odmietne príkazy tímu a zvíťazí. Tri kolá pred koncom však spravodlivo vrátil prvé miesto Oscarovi, dodržal príkaz svojho chlebodarcu a možno tým zabránil vnútornému rozpadu vzťahov v garáži McLarenu.

„Môj štart bol dosť dobrý a strčil som nos do medzery v prvej zákrute. Bolo to tvrdé, ale podľa mňa férové. Udalo to tón mojich pretekov,“ povedal po ich skončení Oscar Piastri pre televíziu Sky.

„Myslím si, že sme urobili množstvo správnych rozhodnutí. Naďalej musím zapracovať na niektorých veciach a zlepšiť sa do budúcnosti, ale dnes som všetko dôležité urobil správne a ako tím sme si počínali veľmi dobre. Som rád za moje prvé víťazstvo a double pre tím,“ dodal Piastri.

Ten mal na tvári spokojný výraz, ale s trochou úľavy. Dlhé kolá sa medzi boxovým múrom a kokpitmi oboch pilotov odohrávala dramatická konverzácia. V prvom rade bola úplne zbytočná a McLaren by sa mal opäť zamyslieť, či to strategicky zvládol najlepšie. Výsledok je nakoniec absolútne dokonalý, ale cesta k nemu viedla cez zbytočné prekážky, ktoré si tím sám postavil do cesty.

„Landovi a tímu veľmi dôverujem. Podľa mňa je jasné, že Lando bol na konci pretekov rýchlejší, ale strategické rozhodnutia ho v podstate priviedli k undercutu na mňa. Vo finále to bolo férové rozhodnutie zo strany tímu,“ povedal Piastri.

„V sobotu večer sme o tom siahodlho diskutovali a mali sme povolené spolu pretekať, ak skončíme na prvom a druhom mieste, čo sa nám aj podarilo. Plánovali sme a otvorene diskutovali, čo medzi nami vytvára veľkú dôveru a rešpekt. Vďaka tomu sa nemusíme obávať takýchto okamihov,“ dodal spokojne Piastri.

Rozhodne to nebola jednoduchá situácia pre jazdcov ani pre tím a preto sa možno mohli na boxovom múre McLarenu lepšie zamyslieť. Postoj Landa Norrisa je pochopiteľný a on k tomu môže pridať aj titulový argument, keďže je to práve on, kto sa v celkovom hodnotení nachádza na druhom mieste. V Maďarsku mohol na Maxa Verstappena získať ďalších sedem bodov, ale tie stratil na štarte, nie pri prepúšťaní pozície tri kolá pred koncom.

„Rozumiem, že Lando by si rád ponechal prvé miesto, veď je to prirodzené. Ja som až do druhej zastávky v boxoch urobil všetko správne. Jediný dôvod našej stratégie bola snaha pokrývať súperov, čo viedlo k undercutu. Samozrejme, takéto rozhodnutia nie sú jednoduché, ale máme dostatok dôvery a rešpektu, aby sme pochopili druhú stranu,“ skonštatoval Piastri.

Súvisiace články

Diskusia