logo F1online.skF1online.sk

Dobré správy z Maranella: Problémy s poskakovaním sme zažehnali

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Po niekoľkých nevydarených týždňoch má Ferrari konečne menší dôvod na radosť. Frédéric Vasseur po skončení sobotňajšieho programu prezradil, že jeho tímu sa podarilo dostať pod kontrolu problémy s poskakovaním, ktoré jazdcov trápili na posledných veľkých cenách.

Štvrté a šieste miesto so stratou polovice sekundy nie je výsledok, ktorý by Scuderiu rozjasal. Súvisia s tým však aj podmienky, na ktoré sa tímy nemali kedy pripraviť. V kvalifikácii začalo trochu prekvapivo pršať a teploty boli najnižšie za celý víkend.

“Nebola to ľahká kvalifikácia pre tímy ani jazdcov,” hodnotil kvalifikačné jazdy šéf tímu Frédéric Vasseur. “Všetky testovacie jazdy sme absolvovali na takmer 60-stupňovej trati, a potom bolo o 20 stupňov menej. McLaren však podal excelentný výkon a zaslúžil si svoj výsledok.”

Piloti však nespravili žiadne hrubé chyby a zrejme získali, čo si zaslúžili. Charles Leclerc teoreticky mohol byť bližšie, no skomplikoval mu to manažment pneumatík. Jedinú čerstvú zmes nasadil hneď v úvode Q3. “Mal len jednu sadu čerstvých softov. Na radare to bolo dosť nepredvídateľné. Neustále sa to kvôli dažďu menilo a nechceli sme sa v dobrom kole ocitnúť v premávke.”

Neznáme premenné a redukcia poskakovania

Ferrari dokonca aj v treťom tréningu intenzívne pracovalo na nastaveniach monopostu. Napokon sa však obe strany garáže dopracovali k tomu istému. “Nejaké odlišnosti sa nájdu kvôli jazdeckým štýlom, ale sú zanedbateľné.”

Čo však zanedbateľné nie je? Piatková nehoda Charlesa Leclerca, pre ktorú stratégom chýbajú dáta z pretekových simulácií. “Absolvovali sme len jeden stint s Carlosom, takže neviem, či bude lepšie horúce alebo chladnejšie počasie. Ja napokon nebudem ten človek, kto o tom rozhodne. Vysoké teploty určite môžu vytvoriť nejaké príležitosti v dôsledku vysokej degradácie a my sme od začiatku roka boli dobrí z hľadiska manažmentu gúm.”

Veľká cena Maďarska je však pre Ferrari veľmi dôležitá aj bez toho, aby sme skúmali výsledky pretekov. Taliansky tím totiž po problémovom španielskom balíčku sa rozhodol nasadiť novú podlahu, ktorá mala odstrániť problémy s poskakovaním.

Maranello síce prišlo o niekoľko dôležitých týždňov vývoja, ale Vasseur cíti, že je opäť na správnej ceste. “Poskakovanie je do veľkej miery zažehnané. V aute sa jazdcom ľahšie jazdí a majú z neho lepší pocit. Teraz však potrebujeme ďalej pritlačiť na vývoj. Potrebujeme na monoposte viac prítlaku.”

Súvisiace články

Diskusia