logo F1online.sk

Hamilton: Dúfam, že ste videli, že to nie je len autom

Lewis Hamilton
© Mercedes AMG F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl15. 11. 2020

Lewis Hamilton sedí od začiatku hybridnej éry v najrýchlejšom aute (môžeme polemizovať o sezónach 2017 a 2018). V tejto ére však opanoval všetky sezóny s výnimkou jedinej (2016). Jeho tituly teda nebudú len o sile monopostu. A ako sám povedal, v budúcnosti chce viac takých výziev ako v Turecku, kde musel ukázať veľa zo svojho jazdeckého umenia.

Aj keď štartoval až šiesty a nemal dobré prvé kolo, dokázal v premenlivých podmienkach zvíťaziť. Druhému v cieli nadelil cez pol minúty a dal zaspomínať na svoj dominantný triumf zo Silverstone 2008, keď tiež v daždivom počasí deklasoval konkurenciu.

Lewis Hamilton v pretekoch, kde rozhodovali viac jazdecké zručnosti a schopnosť manažovať pneumatiky než čistá rýchlosť auta, preukázal svoje nesporné majstrovstvo. „Chcem viac takýchto víkendov a viac pretekov v náročných podmienkach. Čím viac takých príležitostí príde, tým častejšie budem môcť ukázať, čo skutočne viem. Verím, že ste to dnes všetci videli. Snáď aj ostatní jazdci, ktorí si tieto podmienky dnes zažili, vedia, že to nie je len o aute,“ povedal Lewis Hamilton.

„Nedokázal by som to bez úžasnej skupiny ľudí, ktorí ma podporujú. Po mojom boku je ďalší skvelý jazdec, ktorý má rovnaké auto ako ja, avšak nefinišoval tam, kde ja,“ vyhlásil sedemnásobný majster sveta. Viacerí bývali jazdci vrátane trojnásobného majstra sveta Jackieho Stewarta poukazujú na to, že Hamilton ťaží najmä z dominantného auta. On sám sľubuje, že po kariére bude iný.

„Registrujem nejaké zaujímavé komentáre, najmä od bývalých jazdcov. Sľubujem, skutočne sľubujem, že keď skončím, tak o 10 či 20 rokov budem podporovať a oceňovať nové hviezdy tohto športu. Bez ohľadu na to, či to bude Lando Norris, George Russell či Max Verstappen. Viem, aké ťažké je niečo také dosiahnuť, a ako tento svet funguje,“ hovorí Lewis Hamilton, ktorý mal majstrovský materiál poruke v McLarene, kde však v sezónach 2007 – 2012 vyťažil „len“ jeden titul. Titulov vo svojom materskom tíme mohol mať aj viac, v hre bol v rokoch 2007, 2010 a dlho aj v roku 2012.

Prestupom do Mercedesu v roku 2013 získal smerom do hybridnej éry najrýchlejší a najspoľahlivejší monopost v poli. „Samozrejme, musíte mať dobrý tím a skvelé auto. Bez toho nevyhral titul v minulosti asi žiaden jazdec. Ešte keď som jazdil v motokárach, tak som mal lacný a príšerne slabý motor, s ktorým som nemal šancu konkurovať ostatným chalanom. Môj otec si vzal ďalšiu hypotéku, aby mi kúpil motor za 2000 libier. A zrazu som bol vpredu pred ostatnými. Takže áno, v tomto športe potrebujete mať k dispozícii kvalitnú techniku. Počíta sa však aj to, čo za volantom dokážete. A verím, že ste to dnes z mojej strany videli.“

Lewis Hamilton síce ešte nemá zmluvu na budúcu sezónu, avšak s takmer stopercentnou pravdepodobnosťou ho v F1 uvidíme aj naďalej. „Cítim sa, akoby som len začal, čo je fakt zvláštne. Fyzicky sa cítim výborne. Psychicky bol tento rok najťažším pre milióny ľudí, a pre náš športovcov to nebolo iné. Bola výzva prejsť si tým všetkým. Chcem však ešte lepší budúci rok. A veľmi rád zostanem. Cítim, že je pred nami ešte veľa práce,“ uzavrel.

A čo jeho šéf na tému rokovaní o novom kontrakte? „Dnes ešte zvýšil svoju cenu,“ svojsky reagoval Toto Wolff. „Lewis bol skvelý, neurobil jediný chybný ťah. Vyhral v aute, ktoré dnes nebolo tým najrýchlejším. Len potvrdil, že patrí k najlepším športovcom na tejto planéte. Čo sa týka kontraktu – myslím si, že spolu s Lewisom ešte niečo do budúcna podnikneme.”

Súvisiace články