logo F1online.skF1online.sk

Brown opäť podpichol Red Bull: Maxa sa bojí jeho vlastný tím

Lando Norris a Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Ak sa titulový boj medzi Red Bullom a McLarenom stane realitou – či už v tomto roku, alebo v budúcom – tohtoročná Veľká cena Rakúska bude považovaná za neoficiálny začiatok rivality. Aj keď sa britská stajňa radí medzi tradičné tímy s históriou plnou vavrínov, v tomto prípade má status neskúseného Dávida proti bojom ošľahanému Goliášovi. Z pohľadu na vyjadrenia zástupcov McLarenu sa však zdá, že „zelenáči“ sa do toho pustili s veľkou vervou.

Veľká cena Rakúska spustila sériu mediálnych prestreliek. Zdalo sa, že jej hlavným protagonistom bude Lando Norris, ktorý po pretekoch v Spielbergu dosť ostro vystúpil proti Maxovi Verstappenovi. Vo Wokingu sa však zrejme následne konala mediálna porada, na ktorej padlo rozhodnutie, že Lando sa sústredí čisto na pretekársku stránku a médiá si vezmú na starosti jeho šéfovia Zak Brown a Andrea Stella.

Americký biznismen je na tento účel dokonalo vyzbrojený, má pretekárske pozadie a je skúsený marketér, ktorý sa živí uzatváraním obchodov, čiže vyjednávaním s ľuďmi. Najnovšie obvinil Red Bull, že k svojmu jazdcovi nie je úprimný a všetko podriadi jeho spokojnosti, aj keby mu mali všetci v tíme klamať do očí.

„Zdá sa, že Red Bull sa Maxa bojí,“ vyhlásil Brown v rozhovore pre britský The Independent. „My sme k našim jazdcom veľmi úprimní. Keď Maxovi niekto nepovie, že svojím konaním porušil pravidlá, prečo by si mal myslieť opak?“

„Christian sa však ozval vo vysielačke a rovno povedal, že problém spôsobil Lando. Robíte si srandu? Všetci to videli. Pravidlá sú jasné – musíte v zákrute nechať šírku monopostu. Max to neurobil. Prečo to teda Christian povedal? Pripadalo mi to absolútne nevhodné,“ odkázal Brown bez okolkov.

Nezabúdajme, že práve tento muž v roku 2022 otvorene prehlásil, že Red Bull „podvádzal“, keď prekročil rozpočtový strop, čo je v dnešnej dobe plnej korektných vzťahov so sponzormi jedno z najhorších obvinení. Vtedy McLaren nemal na rošte takú váhu, aby tieto slová vyvolali väčšiu búrku, ale Zak tým potvrdil, že sa nebojí veľkých slov.

„Reagujem len vtedy, keď veci podľa mňa nie sú v poriadku,“ povedal Brown na margo svojej rétoriky. „Vyjadrujem sa k problémom. Zdá sa, že s Christianom mám viac problémov než s ostatnými, pretože on hovorí veci, ktoré považujem za nesprávne.“

„Nie je to ani tak o tom, aby sme sa jeden druhému dostali pod kožu a hádali sa, keďže sme s nimi nesúperili v čase prepuknutia kauzy. Išlo mi len o to, že integrita rozpočtového stropu je rozhodujúca pre úspech Formuly 1. Ak by ho nikto nebral vážne, šport by to navždy poškvrnilo. Snažil som sa chrániť integritu F1 a oni k tomu problému nepristupovali vážne. Preto som sa ozval,“ vysvetlil Brown.

Súvisiace články

Diskusia