logo F1online.skF1online.sk

Ferrari strieda podlahy ako ponožky. Do Maďarska privezie ďalšiu

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

Nebudeme si klamať, vylepšenia Ferrari, ktoré tím priviezol do Imoly a Barcelony, monopost SF-24 práve nevylepšili. Scuderia sa tak pri prudko zrýchľujúcich McLarenoch a Mercedesoch prepadla. Taliansky aj španielsky balík boli v médiách ospevované, ale najmä ten druhý priniesol hromadu problémov a pramálo výkonnosti. Tím tak musí promptne reagovať.

V Barcelone sa vyskytli problémy s poskakovaním, ktoré sa inžinierom nedarilo dostať pod kontrolu. Všetko vyústilo v nepopulárny a trochu trápny porovnávací test v Silverstone, kde Charles Leclerc jazdil s novým balíkom a Carlos Sainz so starým. O výsledku skúšok najlepšie vypovedá skutočnosť, že Monačan pred sobotou nové auto zahodil, odjazdil nerelevantný tretí tréning na vode so starým a potom sa s ním vrhol do kvalifikácie. Konečný výsledok britského víkendu nie je za týchto okolností prekvapivý.

Čo sa s tým dá robiť? Talianske médiá po návrate zo Silverstone avizovali, že tím nasadí v Maďarsku nový balík a v Belgicku starý. Nový má preukázateľne vyšší prítlak a poskakovanie nepredstavuje v pomalých a stredne rýchlych zákrutách Hungaroringu taký limitujúci faktor. V Maďarsku nájdeme v podstate len dve rýchle zákruty – štvrtú a jedenástu.

Zdalo sa to ako logické riešenie, ale v Maranelle predsa len prišli s lepším nápadom. Po Silverstone a vyhodnotení dát sa rozhodli nasadiť upravenú podlahu, ktorá má byť odpoveďou na nedávne problémy. „Týždňová prestávka pred príchodom do Maďarska nám umožnila starostlivú analýzu všetkých dát z posledných troch veľkých cien,“ povedal boss Ferrari Frédéric Vasseur.

„Videli sme, že najnovší balík vylepšení so sebou priniesol očakávané zlepšenie celkového prítlaku, ale taktiež vedľajšie účinky, ktoré zhoršili Charlesov a Carlosov komfort pri jazde,“ dodal Fred.

Ten následne potvrdil, že Ferrari zareaguje a v Budapešti sa opäť objaví s novými dielmi. Na kľukatom Hungaroringu je kľúčová kvalifikácia, ale nie je všetkým, ako sa ukázalo aj v posledných rokoch. „Továreň tvrdo pracovala a do Budapešti privezieme vylepšenú podlahu. Dúfame, že naši jazdci vďaka nej dostanú auto, v ktorom môžu predviesť svoje schopnosti,“ vyhlásil Vasseur.

„Táto sezóna je nekončiacim bojom o každú stotinu sekundy a preto potrebujeme, aby Charles a Carlos disponovali maximálnou sebadôverou a vybojovali pre nás lepšie výsledky v pretekoch a hlavne v kvalifikácii, pretože práve v sobotu potrebujete tlačiť na pílu. Som presvedčený, že náš balík nás na Hungaroringu zaradí medzi popredné tímy,“ dodal šéf Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia