logo F1online.skF1online.sk

Monaghan potvrdil očividné: Max je o pol sekundy rýchlejší než Checo

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

Aký je rozdiel medzi najrýchlejším a najpomalším jazdcom na štartovom rošte? Svojho času kolovala vo Formule 1 fáma, že s technicky vyspelými monopostami môže byť rozdiel maximálne tri desatiny – zvyšok tvorí kvalita auta. Zrejme to však nie je pravda, keďže podľa hlavného inžiniera Red Bullu Paula Monaghana je len medzi jazdcami jeho tímu rozdiel pol sekundy.

Sergio Pérez zažíva možno najťažšie obdobie svojej kariéry. Aj keď v roku 2020 mu bezprostredne hrozil úplný odchod z Formuly 1 a Red Bull mu v podstate zachránil kariéru, pohľad na jeho súčasnú formu Mexičana určite neteší. Ešte menej ho potešia slová hlavného inžiniera tímu.

„Nechcem byť na Checa zlý a keby tu sedel, možno by mi za to odtrhol hlavu, ale podľa mňa je Max o niečo rýchlejší než on,“ vyhlásil Monaghan so všetkou slušnosťou, ale konštatujúc skutočnosť všetkým evidentnú. „Podľa mňa to nie je kontroverzné stanovisko. Checo sa na mňa možno naštve, ale v priemere je to pol sekundy na kolo.“

Nuž, päť desatín je vo Formule 1 obrovský balík. Ak je táto hodnota známa a Monaghan ju povedal na plné ústa, tak by tieto slová mali znieť v Pérezových ušiach ako bojový poplach. Tieto čísla sme pri pohľade na rozostupy medzi oboma mužmi Red Bullu videli sami, ale mnohí to prisudzujú v prvom rade Mexičanovej psychike, nie nedostatočnému talentu.

„Keď má priemerný okruh dvadsať zákrut, tak aj keby v niektorej z nich získal desatinu, za celé kolo sa vám to spočíta a za celé preteky je to minúta,“ povedal Monaghan, ktorý sleduje Verstappenove kvality z prvého radu.

„Max sa dostane bližšie k hranici a masívne ju neprekročí ani v kvalifikácii. Výsledný priemerný rozdiel som uviedol. Také je jednoducho objektívne hodnotenie. Áno, je to o niečo zložitejšie, ale Max je skrátka dobrý, však?“ povedal hlavný inžinier Red Bullu.

Ten si pritom nemyslí, že by si Pérez počínal horšie než jeho predchodca Alex Albon. „Max je fenomenálny talent, o tom niet pochýb. Nepovedal by som, že Checovi škodí, pretože ten ho udržiava v strehu. Občas sa to podarilo aj Alexovi Albonovi, napríklad v Rakúsku v roku 2020, keď mieril do vedenia a potom prišla kolízia s Hamiltonom. Max však dokáže dostať z pretekov všetko, čo chce. Pozrite sa na Zandvoort v minulom roku, prešli sme z mokrých na suché podmienky a kto nakoniec prišiel do cieľa na prvom a druhom mieste? Max a Fernando. Všetci ostatní skončili v bariérach, štrkových zónach a pod.,“ povedal Monaghan.

Súvisiace články

Diskusia