logo F1online.skF1online.sk

Keď Red Bull prestane vyhrávať, otvoria sa trhliny, hovorí Brown

Max Verstappen a Lando Norris2
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

Aj keď sa Red Bullu minimálne na trati darí odrážať útoky súperov a udržiavať si náskok na čele oboch šampionátov, tento tím musí konať, pretože vynikajúco rozbehnutá sezóna sa mu vymyká z rúk. Súperi okolo lídra šampionátu krúžia ako kŕdeľ hladných supov pripravení vziať si ľahkú korisť. Na zvyšovanie tlaku sa pritom neboja použiť médiá, ako ukázal aj šéf McLarenu Zak Brown.

Po kolízii Maxa Verstappena s Landom Norrisom v Rakúsku sa zástupcovia stajne z Wokingu ozvali poriadne hlasno. Aj keď je McLaren ďalší tím, ktorý sa len s viditeľnými ťažkosťami učí bojovať na čele, využije každú príležitosť na preventívny úder. Red Bull je na trati zatiaľ bezchybný, ale v zákulisí má Christian Horner plné ruky práce.

Adrian Newey je na odchode, Sergio Pérez podáva príšerné výkony krátko po podpise novej zmluvy, Mercedes naďalej lanári Verstappena, ktorého otec dáva verejne najavo svoju nenávisť k bossovi Red Bullu. Najhoršie však je, že prvé slabiny ukazuje aj monopost, ktorý napreduje len veľmi pozvoľna. Podľa bossa McLarenu Zaka Browna sa všetky tieto problémy ešte neprejavili a ukážu sa až časom.

„Myslím si, že tento nepokoj sa prejaví v strednodobom až dlhodobom horizonte. Pozrite sa napríklad na Adriana Neweyho. Toto auto vzniklo minulý rok, keď išlo všetko ako po masle,“ vyhlásil Brown.

„Ide skôr o rok 2026, nové motory a udalosti na jazdeckom trhu – potenciálna nestabilita sa môže prejaviť práve v týchto oblastiach. Víťazstvá držia všetko pokope, ale keď sa ich zbieranie stáva čoraz náročnejším, môžu sa objaviť trhliny vo vzťahoch vnútri tímu,“ dodal americký biznismen.

Tieto skutočnosti však platia aj o McLarene. Rok 2026 je rozhodne veľkou neznámou pre všetkých. Zmenia sa motory aj autá, takže sezóna 2025 môže byť v skutočnosti poslednou veľkou príležitosťou pre mnohých. Uvedomuje si to aj Brown, ktorý zároveň vie, že v dostihu je hneď niekoľko koní.

„Myslím si, že v budúcom roku nás čaká sezóna epických rozmerov. V súboji o titul sa môžu ocitnúť až štyri tímy. Bolo by pritom naivné vylúčiť aj tých, ktorí momentálne nepatria medzi štyroch najlepších, pretože vidíme, ako rýchlo sa veci môžu zmeniť. Každý používa veľmi podobnú technológiu, takže neexistuje dôvod, prečo by aj ostatní nemohli napodobniť náš počin z minulého roka,“ dodal Brown.

Súvisiace články

Diskusia