logo F1online.skF1online.sk

Schumacher sa vraj predviedol na „superteste“ Alpinu. Mám dobrú šancu na návrat, hovorí

Mick Schumacher
© X/Alpine Endurance Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2024

Ak odrátame neistú pozíciu Sergia Péreza, na štartovom rošte sezóny 2025 nám zostáva šesť voľných miest. Ašpirantov na ich obsadenie pritom nemáme málo. Do Formuly 1 sa tlačia talentovaní nováčikovia, ale zabúdať nesmieme ani na preverených veteránov. Mnohí preto považujú šance na návrat Micka Schumachera v tejto konkurencii za veľmi malé, ale samotný pretekár to vidí optimistickejšie.

Pri pohľade na štartový rošt a neobsadené sedačky sa zdá celkom jasné, že Schumacher poškuľuje po mieste v tíme Alpine. Francúzska stajňa už potvrdila zotrvanie Pierra Gaslyho, ale nástupca Estebana Ocona zostáva otázny. V hre je rezervný pilot stajne Jack Doohan, po príchode Flavia Briatoreho tím oslovil Carlosa Sainza a šušká sa aj o rokovaniach s Valtterim Bottasom.

Meno Mick Schumacher vyzerá pri takom nabitom zozname ako okrajová možnosť. Syn sedemnásobného majstra sveta však tvrdí niečo iné. „Návrat do Formuly 1 je pre mňa dôležitý. Chcem ukázať, čo dokážem. Moje šance zatiaľ vyzerajú celkom dobre a v súčasnosti je Formula 1 stále na dosah,“ povedal nemecký pretekár na Interlagose, kde sa minulý víkend zúčastnil vytrvalostných pretekov.

„Musím sa uistiť, že nenaberiem príliš veľkú sebadôveru. Potrebujem pokračovať a zabezpečiť si aj nejaký plán B pre prípad, že by to v F1 nevyšlo. Plánom A pre mňa vždy bola Formula 1. Teraz si musím počkať, aké príležitosti sa mi naskytnú. Rozhodol som sa, že ak to bude potrebné, budem čakať až do konca,“ vyhlásil Schumacher.

O bývalom pilotovi Haasu sa pri jeho účinkovaní vo WEC šíria samé chvály, aj keď Alpine nie je vo svojej prvej sezóne vôbec konkurencieschopný. Práve tento šampionát je pre Micka oným „plánom B“, ale hlavný cieľ a hlavný zdroj motivácie zostáva nezmenený. „WEC je dobrý šampionát a dobrý plán B, keď nemáte možnosti v F1. Nikdy však nebolo tajomstvom, že mojím cieľom je návrat do Formuly 1,“ vyhlásil Schumacher.

„Bohužiaľ, z pohľadu na výsledky sa stále nie je čím chváliť. Mali sme dobrú rýchlosť, ale nedokázali sme ju premeniť na dobrý výsledok. Mali sme však aj smolu. Bol to zložitý začiatok sezóny,“ dodal Mick.

Za jeho budúcnosť bojuje aj Toto Wolff. Ten rezervnému pilotovi Mercedesu svojho času sľuboval sedačku vo Formule 1, ale zatiaľ mu ju nevybojoval. Nemecký pretekár však zostáva viditeľný, poctivo navštevuje padok, pracuje na simulátore Mercedesu a aj jeho prestup do Alpine vo vytrvalostnom šampionáte mu otvoril nejedny dvere.

Schumachera sme nedávno videli na teste Pirelli s McLarenom a zúčastnil sa aj testu francúzskeho tímu v Le Castellet. Podľa niektorých zdrojov išlo o „súťaž krásy“ ako vystrihnutú zo starých príbehov o Ronovi Dennisovi či Frankovi Williamsovi, keď tím porovnal niekoľko pilotov priamo na trati v rovnakom aute a v rovnakých podmienkach.

Podľa šéfa Mercedesu sa Mickovi tento test veľmi vydaril. „Od Alpinu som počul, že išlo o supertest a naozaj sa tam predviedol. Aspoň takú správu som dostal a veľmi rád som to počul. Alpine bol nesmierne spokojný, ale to sa dalo očakávať,“ vyhlásil Wolff pre Kronen Zeitung.

Súvisiace články

Diskusia